”Palma när det är som bäst”

RESA

Häng med på promenad längs turistgatan Avinguda d’Antoni Maura

1 av 3 | Foto: Le Seu-katedralen från 1200-talet är ett känt landmärke.

Den börjar vid hamnen och strandpromenaden, passerar katedralen och gamla stans nöjesgränder, byter namn på mitten och slutar i fashionabla shoppingkvarter. Häng med på en promenad längs turistgatan Avinguda d’Antoni Maura/Passeig d’es Born i Palma.

Nere vid den gamla hamnen står blåa kikare prydligt uppställda. En äldre turist lägger i ett mynt och kikar upp mot katedralen och palatset Palau de l’Almudaina precis bredvid.

Här börjar Avinguda d’Antoni Maura, avenyn som skär rakt igenom Palma. Det första man möter är katedralen från 1200-talet. När jag böjer huvudet bakåt reser den sig skyhögt över mig – precis som det är tänkt.

Trivsam promenad

En bit in i de vindlande gränderna bakom katedralen ligger de arabiska baden, Baños Arabes, från 900-talet. Själva baden är kanske inte så mycket att se, men promenaden dit genom gamla stan är trevlig och trädgården i anslutning till baden är en liten oas.

– Vilken stillhet det är här, säger Carl Knuthsen, 38, och Johan Helmrich, 32, båda från Stockholm, som njuter av skuggan under palmerna och benjaminfikusarna.

Kypare på rad

Stilla är det inte kring turistrestaurangerna mitt emot katedralen, på andra sidan avenyn. Kyparna står på rad och försöker kasta in folk.

– Lunch? frågar de på knackig engelska och försöker pracka på mig menyn.

Men mer turistigt än så här blir det inte i Palma.

För trots att staden ligger alldeles i närheten av turistindustrins badstränder med Magaluf i spetsen, är det här fortfarande en alldeles riktig spansk stad.

Jag slår mig ned vid en av uteserveringarna på Placa Llotja, ett stenkast från avenyn, och äter tapas. Bredvid mig sitter några unga spanjorskor och gör upp planer för kvällen. En lätt vind kommer in från havet. Här dröjer sig sommaren kvar in i november. Några spanska barn stojar och leker framför kyrkan som givit torget dess namn. Turistställe – ja visst, men behagligt.

Lagom turistigt

På mitten byter avenyn namn till Passeig d’es Born och förvandlas till en bred, skuggig allé innan den slutar i Placa Rei Joan Carles I.

– Mira – titta, säger barterndern på Casal Solleric och gör en gest mot två blonda, unga kvinnor som går förbi på gatan.

Det är mycket detta som Palma handlar om: att titta på folklivet, dricka en öl, äta lite och titta igen.

– Det bästa med Palma är just det här: ta en kall öl, luta sig mot väggen i skuggan och kolla in omgivningarna, säger Fredrik Salegård från Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM