Chueca - Madrids shopping-Mekka

RESA

Guide/Madrid

1 av 4 | Foto: skönt weekendhäng Enrique Vallano, Jesus Martinez, Ana Pellicer och Jaime la Iglesia sitter och fikar på torget i Chueca.

Förr var det en lekplats för narkomaner och kriminella. Nu är Chueca en av de hippaste stadsdelarna i Madrid. De homosexuella räddade kvarteren, som nu blivit ett trendigt shopping-Mekka.

Vi följer sorlet av röster genom de trånga kvarteren tills vi kommer till den första öppna platsen. Ljudnivån från det lilla torget mitt i Chueca stegras vid tre tidpunkter på dygnet.

På morgonen samlas hela kvarteret här för en snabb frukost, vid lunch smakar gazpachon bäst på en av uteserveringarna och på kvällen, då går man ut här. Här på torget lever madrileños ett liv som var omöjligt i Chueca förr om åren.

– I början av nittiotalet var Chueca en plats för knarkare, säger Ana Pellicer, som sitter bland vänner vid ett kafé i Chueca.

– Men sedan flyttade några homosexuella in, öppnade modebutiker och så blev det jättehippt att komma hit.

Fler vågade sig hit

Tur för grannarna som tycker att man har lite för trevligt på torget (några klagar, andra säljer sina lägenheter) att Chueca är en av de populäraste stadsdelarna i Madrid för unga urbana och trendmedvetna.

De som säljer, säljer dyrt.

Nu räckte det förstås inte med att några tuffa butiker slog upp sina dörrar för att kvarteret skulle skärpa till sig. Kommunen började samtidigt rusta upp gatorna, fler vågade öppna restauranger och fler vågade ta sig hit på kvällarna.

Förr kännetecknades Chueca av slitna fasader, skumma gathörn och sexbutiker. I dag är Chueca Madrids frizon för homosexuella. De flesta av stadens gaybarer hittar man här, men i Chueca ligger också många av stadens nyaste och trendigaste butiker som vänder sig till den kräsnaste och vackraste publiken. Chueca är stadsdelen som gäller om man vill shoppa nytt, designat och ”åh, så coolt”.

– Kläderna, säger Maria Rodriguez, 29, det är därför jag kommer hit och det är därför jag älskar Chueca.

Vi pratar med henne på Fuencarral som ligger i utkanten av Chueca och som är en enda lång och trendig shoppinggata. Butikerna som ligger på Fuencarral har framför allt det senaste inom street-mode. Allt är hippt, rätt och ibland väldigt dyrt.

Folk överallt

Om kläder och fantasifulla frisörer är dagens Chueca, är barerna och klubbarna kvällens. Står man på gatorna här vid tvåsnåret på natten, blundar för ett ögonblick och bara lyssnar får man lätt för sig att man hamnat på huvudgatan Gran Via mitt i shoppingrusningen på dagen.

Det är folk överallt. Är gatan full vandrar man upp och ner på den. Är man själv full, vilket många också är, börjar man kanske dansa, vilket många också gör.

Gatufest är inget man skyltar eller planerar för veckor i förväg. Det är bara en vanlig fredag eller lördag.

Per Ek

ARTIKELN HANDLAR OM