Agadir - bästa Atlant-stranden

Resa | Marocko

Det doftar mer franskt än afrikanskt om Marockos charterfavorit

Pelle Svensson med dottern Erika prövar hållfastheten hos ett marockanskt sandslott, naturligtvis utrustat med flagga. "Ren och fin strand, inte en sten", säger Pelle Svensson.
Pelle Svensson med dottern Erika prövar hållfastheten hos ett marockanskt sandslott, naturligtvis utrustat med flagga. "Ren och fin strand, inte en sten", säger Pelle Svensson.

Agadir är sol och bad och värme.

Här finns Atlantkustens bästa strand, mycket välskött och över en mil lång.

Och inte ens under de heta sommarmånaderna blir det outhärdligt varmt - det ser brisen från havet till.

Den milslånga stranden - och i bakgrunden Atlasbergen.

Det kunde lika gärna vara Kanarieöarna. Eller kanske Nice, eftersom staden har en lätt fransk touche. Särskilt afrikanskt eller marockanskt är det inte.

Och det beror på en enda sak: jordbävningen som ödelade staden för 42 år sedan.

Det var sent på kvällen, den 29 februari 1960. Marken skakade i tolv sekunder. Praktiskt taget hela Agadir lades i ruiner. Hälften av stadens 40 000 invånare avled.

För att undvika sjukdomar, som kolera, bestämdes snabbt att hela staden skulle köras ner med bulldozers - och flyttas en kilometer söderut.

Och att den skulle göras jordbävningssäker.

I dag består Agadir av fyra delar: turistområdet längs stranden, affärskvarter och bostäder längre upp, industriområdena vid ringleden och hamnen - en av Afrikas största, där man tar in mer sardiner än någon annanstans i världen.

Avenyerna är breda och husen låga.

Men förutom sol och bad finns det inte särskilt mycket att göra i Agadir, mer än sådant som hänger ihop med turistindustrin: rida på kamel, besöka den nybyggda medinan, spela golf, vindsurfa, titta på fiskmarknaden, beundra utsikten från den gamla borgen (vandringen uppför tar minst 20 minuter), besöka den enda sevärdheten (Bert Flints juvelmuseum, i bottenvåningen på teatern) och inte minst äta gott, på stadens många restauranger, med mat från jordens alla hörn.

Men man kan alltid åka på utflykt.

Till de tusenåriga städerna Inezgane och Taroudannt är det inte mer än en kvart respektive en timme med taxi.

Många besöker det gamla hippietillhållet Essaouira. Och bara fyra timmar bort ligger den mytomspunna staden Marrakesh.

5 bra krogar i Agadir

Arne Norlin

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Marocko

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Marocko