Nu köper vi mat i stället för prylar

RESA

På semestern köper svensken olivolja och vin

1 av 2 | Foto: matigt bagage Nu för tiden köper vi inte souvenirer utomlands, utan mat. Haloumi-ost är det vi helst köper med oss hem från Cypern. Olivolja köper vi i princip var vi än är.

Glöm billiga souvenirer. Nu köper svenskarna med sig mat från utlandssemestern.

Skinka, skumpa och olivolja är favoriterna.

Maten smakar aldrig så bra som på semestern. Det vet alla som tagit med sig en flaska Retsina från charterresan i Grekland. Men svenskarna fortsätter, i allt högre grad, kånka hem livsmedel från semesterresan.

- Det ligger i tiden. Första utlandssemestern var det kul att köpa prylar, men man har insett att souvenirer inte är så unika, säger Susanne Krutrök, informationschef på My Travel.

olivolja oavsett resmål

Bolaget har sammanställt listan över de livsmedel svenskarna helst stoppar i resväskan inför hemfärden.

- Olivolja plockar man med sig oavsett var man varit och trots att man har den i mataffären runt hörnet. Manchego-ost är inne just nu, men ett tag var det bara tallegio, säger Susanne Krutrök.

Köper svensken inte med sig sprit längre?

- Man är inte bara ute efter procenten, som i ”Sällskapsresan”. Från Kanarieöarna tar man med sig mojosås. Man kokar potatisar med skal i väldigt salt vatten och doppar i såsen men det är inte lika gott hemma.

Vad ska man inte ta med sig hem?

- Souvenirer gjorda av utrotningshotade djur. WWF har en lista om man är osäker. Många av överträdelserna begås av turister, ofta i god tro. Droger ska man akta sig för också.

Svenskens souvenir-mat

Andreas Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM