Dominikanska drömstränder

RESA

Playa Dorada och Cabarete bjuder på skön semesterkänsla – fast på väldigt olika sätt

1 av 4 | Foto: Camilla Lantz från Långsand njuter av vattnet i Playa Dorada tillsammans med barnen Amanda och Aron. ”Resan har verkligen motsvarat mina förväntningar”, säger Camilla.

En karibisk dröm med rader av all inclusive-hotell där verkligheten i Dominikanska Republiken inte kan tränga sig på.

Eller ett strandparadis där ungdomar från hela världen minglar på kvällarna på de mysiga strandbarerna.

Playa Dorada och Cabarete ligger bara 35 kilometer ifrån varandra, men mer olika kan två turistorter knappast bli.

Playa Dorada är ett jättelikt, muromgär-dat turistkomplex där 14 storhotell ligger på rad vid den vackra stranden, som sträcker sig kilometer efter kilometer bort mot staden Puerto Plata.

Mitt i området hittar man en fin 18-håls golfbana som lockar mängder av golfare, främst nordamerikaner. Där finns också ett shoppingcentrum, en multibiograf, ett par diskotek, olika restauranger inklusive ett Pizza Hut och tre kasinon, där turisterna kan pröva spellyckan på kvällarna.

I Playa Dorada är det mesta lika välordnat och snyggt som resekatalogerna vill få oss att tro. Här hålls gatorna rena, de många grönområdena är välskötta och hotellen har, gudskelov, inte byggts på höjden utan smälter vackert in med omgivningarna. Och för att hotellgästerna ska känna sig säkra patrulleras området ständigt av vakter.

Till Playa Dorada söker sig allt från nygifta par på smekmånad till barnfamiljer och pensionärer som bara vill ta det lugnt. Hotellen brukar fixa aktiviteter för alla åldrar.

På hotellen i området är plånböcker i princip bannlysta. Här är det ”all inclusive” – ”allt ingår” – som gäller. Den som bor här har redan i förväg betalt för att få äta obegränsat med mat från de dignande bufféborden och hiva i sig så många piña coladas som man orkar med vid poolen eller strandkanten.

Hotellägarna och gästerna verkar gilla idén med all inclusive, men ibland undrar man om landet självt tjänar på det här.

I dag är restaurangnäringen i staden Puerto Plata, som bara ligger fem kilometer från Playa Dorada, i stort sett utslagen. Turisterna håller sig hellre på hotellen där maten redan är betald, än ger sig ut för att pröva lokal mat på en restaurang i staden.

De problemen har inte restaurangägarna i Cabarete. Här finns en mängd bra och relativt billiga restauranger utmed huvudgatan och stranden. Och den typ av resenärer som hittar till Cabarete – mycket ungdomar och folk som inte vill ha en alltför tillrättalagd semester – är nog mest glada över att få slippa all inclusive---hotellen.

För ett par årtionden sedan var Cabarete i stort sett ingenting. Sedan fick vindsurfarna nys om de närmast ideala förhållandena i den vackra bukten och snabbt började småhotell, lägenhets-hotell, restauranger, barer och souvenirbutiker poppa upp.

Om Playa Dorada är välordnat på gränsen till tristess, så är Cabarete en oplanerad liten turistmagnet där stämningen är ungdomlig och avslappnad. Egentligen består byn bara av en bit landsväg där några hundra meter kantas av hotell, butiker och restauranger. För precis som i Playa Dorada får man leta efter den äkta Dominikanska Republiken någon annanstans.

Den platsen är Puerto Plata, en vibrerande småstad med runt 130?000 invånare. På vardagarna myllrar gatorna av dominikaner, åldrande bilar som spyr ut avgaser och en aldrig sinande ström av små ettriga mopeder.

Att ta en tur till Puerto Plata är ett måste. Förutom fästningen San Felipe och de färgranna men flagnande viktorianska trähusen från sekelskiftet finns visserligen inte många sevärdheter i staden. Men Puerto Plata har en härlig stämning – inte minst under jul och karnevalstider. Och att sitta nattetid på en lokal bar som La Canita eller Ojivis och se dominikanerna dansa merengue är en verklig upplevelse.

Dessutom har den dominikanska pesons störtdykning på valutamarknaden de senaste åren gjort att man handlar riktigt, riktigt billigt i varuhusen och butikerna i Puerto Plata. Själv hittade jag

Levi’s orginaljeans för 80 kronor och amerikanska kvalitetsskor för 150 kronor på varuhuset Jimenez.

Baksidan av den ekonomiska krisen i landet är att dominikanerna på kort tid blivit oerhört mycket fattigare. Misären och brottsligheten har ökat. Men tro för den skull inte på dem som påstår att det är närmast livsfarligt att åka till Puerto Plata. Dagtid är det inga problem om man håller sig i centrum, och nattetid är det lugnt om man använder sitt sunda förnuft och åker taxi till och från barerna och diskoteken.

LÄSARNAS VAL

Hit vill vi resa 2005:

SOL OCH BAD UTOM EUROPA

Läs mer om Sveriges största reseomröstning:

85.000 läsare i stor undersökning: HIT VILL VI RESA 2005: Sol och bad utom Europa Thailand blev inte oväntat kategorins klara vinnare. Men här presenterar vi tvåan.

Antonio Jerez ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM