Svenskar svårt sjuka på hotell i Turkiet

RESA

"Bentour struntade i våra krav"

Minst 50 svenskar har drabbats av magsjuka och kramper på hotell Samira i Alanya i Turkiet.

– Det är skandal att Ben­tour fortfarande använder sig av det hotellet, säger Michael Matthiasson, 18, från Västra Frölunda.

Den 19–26 september åkte han med sin flickvän på semester till den turkiska badorten.

– Redan andra dagen blev det kaos. Jag drabbades av magsjuka och spydde kraftigt. Andra gäster blev lika sjuka och tredje dagen blev min flickvän sjuk. Vi krävde att få byta hotell eller att få åka hem. Men Bentour struntade i våra krav, säger Michael Matthiasson.

Diarré och spyattacker

Ann-Marie Bäcklund, 33, från Karlshamn blev också sjuk på hotell Samira. Hon har skriftligen klagat hos Bentour och anmält sitt fall till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Hon åkte med sin sambo Jonas Andersson på en planerad förlovningsresa. Resan blev en mardröm.

– Vi drabbades av diarré, kramper och spyattacker. 70 procent av gästerna på hotellet råkade lika illa ut. Hotellets ledning hävdade att det inte var något fel på maten, säger Ann-Marie Bäcklund.

På resesajten www.travelpix.nu vittnar fler resenärer om de förhållanden som rådde på hotellet hela sommaren.

Buffén stod uppdukad i flera timmar i solen. Fisk och kycklingrätter återanvändes och serverades flera dagar i sträck.

Utspädd öl och vin från tunnor stod framme i solvärmen hela dagar.

19–26 augusti insjuknade 35 svenska gäster i magsjuka. Tre dagar senare hävdade Bentours platschef på ett möte att de varit oförsiktiga och ätit och druckit utanför hotellet.

På Bentour i Sverige känner man till missnöjet med hotellet.

– Ett problem för oss är att en rad tester och prover som utförts på mat och hygieniska förhållanden inte visat några ”felaktiga” värden, säger Bentours marknadschef Reidar Svedahl.

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM