Magi på kinesiska

Resa | Kina

Guilin – vackrast under himlen

En tur på Li-floden med utsikt mot sockertoppsbergen ska vara en av världens mest natursköna upplevelser. RESAs repoter håller med.

Kina är inte bara Peking och Shanghai.

Gör en avstickare till Guilin - staden som kineserna döpt till "vackrast under himlen".

Och upplev makalös natur på köpet.

Lite turistigt känns det att åka bergbana upp för Yao-berget – men utsikten är makalös. Hjärtat åkte i däremot i halsgropen när vi åkte bob nedför!

Inte många svenskar har hört talas om den kinesiska staden Guilin. Men för kineserna är den landets stolthet som lockar horder av besökare varje år. Själva är vi på utflykt från Shanghai, ivriga att se mer av Kina än bara storstäderna.

– Då kommer ni att gilla Guilin, säger vår guide Libby. Folk kommer hit för den friska luften och den vackra naturen.

Efter en natt i den skräniga stadskärnan hoppar vi på en båt som ska ta oss på en fyratimmars tur längs floden Lijiang (eller Li River rätt och slätt) – som ska vara en av världens vackraste platser.

Gräsklädda jätteberg

Och faktum är att man kan skriva under på beskrivningen. Gräsklädda jätteberg reser sig längs med floden. En del ser ut som ståtliga totempålar, andra är mer knubbiga och mjukt rundade. Båten glider långsamt fram och bara några lekande barn och en och annan försäljare som paddlar upp bredvid oss stör lugnet. Längs strandkanten lunkar vattenbuffalos sakta fram.

– Folk som bor här runt floden lever på turisterna och fisket, berättar Libby. Barnen går ofta inte ut skolan utan får stanna här för att jobba. Men de trivs här vid vattnet. De tycker om att leva enkelt.

Roligast att åka ner

Tillbaka i Guilin ligger Yao-berget till vars topp man tar sig med sittlift. Roligast är dock att åka nedför berget – med bob-bana. Libby verkar ångra sitt extraknäck när hon tvingas speeda ned i samma takt som vi.

Då är te-provning i något av de många tehusen ett lugnare alternativ.

– Det här teet är för att göra utseendet vackrare – och få bort fräknar, säger Celia som har hand om provningen, och tittar menande på en fräknig engelsman i sällskapet.

Kött, kyckling och anka

På kvällen äter vi stekt kött, kyckling, anka och ris med ägg i mängder. Priset? Knappa hundringen för två personer.

I Guilin har man råd med det mesta.

Dagen efter lyfter flyget tillbaka till Shanghai. Tre dagar i Guilin räcker gott och väl – men plötsligt har Kinaresan gett dubbelt så mycket upplevelser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Kina

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Kina

Resa | Asien

MER OM RESA

Vandra i magiska Kina

Guide/Peking

Två världsdelar – en drömstad