33 svenskar har dött i Thailand under 2012

Två svenskar omkom i två dödsolyckor i Thailand under helgen.

Under årets två första månader har totalt 33 svenskar dött i semesterparadiset.

– Det är ganska mycket, säger Pär Kågeby vid Svenska ambassaden i Bangkok till P4 Extra.

Sex män och tre kvinnor har förolyckats i dödsolyckor under sin semester i Thauiland – bara i år.

Utöver olyckorna finns ett stort antal naturliga dödsfall.

Fördubbling

Svenska utrikesdepartementet för inte statistik över skadade och förolyckade svenskar utomlands, och kan därför inte beskriva om siffran är en ökning eller ej.

– Ökat resande gör dessvärre att fler personer skadas eller förolyckas utomlands, säger Teo Zetterman vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Men enligt en kartläggning P4 Extra genomfört har 33 dödsfall inträffat i Thailand i år. Förra året dog 99 svenskar, både naturligt och i olyckor. Antalet är en fördubbling jämfört med 2006, då 52 personer dog i landet enligt P4 Extra.

Drunkning vanligt

I en intervju med Lotta Bromé berättar Pär Kågeby, handläggare vi Svenska ambassaden i Thailand att den vanligaste dödsorsaken är hjärtinfarkter, drunkningstillbud och olyckor.

– Det är också naturliga dödsfall, de bor här en längre stund och så dör de av naturliga skäl, säger Pär Kågeby till P4 Extra.

Aftonbladet har sammanställt de nio dödsolyckor som inträffat i semesterparadiset sedan årsskiftet:

Motorcykelolycka - 26 februari:

En svensk man i 45-årsåldern omkom i en trafikolycka på semesterön Phuket. Svensken skulle ta en skarp kurva med motorcykeln  vid Karon Beach på öns västkust, men fick möte och frontalkrockade. Det blev en våldsam kollision, bilen fortsatte sedan åt sidan och kraschade in en parkerad bil.

Fallolycka - 25 februari:

En svensk man i 30-årsåldern föll tre våningar från sin hotellbalkong i Karon beach, Phuket. Enligt lokala medier ska mannen ha kraschat genom ett plåttak i fallet, innan han landade på marken. Mannen avled senare på sjukhus på grund av de allvarliga skallskador han drabbats av i fallet.

Drunkningsolycka – 6 februari

En 68-årig kvinna drunknade i thailändska Krabi. Hon hittades på flera meters djup utanför stranden Long Beach i Ao Nang. En turist hittade kvinnan, drog upp henne på land och gav henne hjärtmassage. Men det var försent. Den lokala polisen misstänkte vid olyckstillfället att kvinnan fått en hjärtattack under simturen.

Trafikolycka - 2 februari

Fyra ungdomar från Varberg färdades i en Toyota när en lastbil kom över i fel fil. Toyotan blev totalförstörd vid krocken, svenskarna och deras chaufför omkom omedelbart. Olyckan skedde i Phangnga, norr om Phuket. Lastbilschauffören av smet från platsen, men kunde gripas några dagar senare. 

Ungdomarna, som var i 20-årsåldern, var på väg till Koh Tao för att dyka när olyckan inträffade.

Elolycka - 5 januari

En 47-årig man från Växjö omkom när han försökte rädda sin kamrat i den lilla byn Ban Nhonshoug i norra Thailand. Svensken och hans vän var på väg hem när de såg en hund som fastnat i ett stängsel. Svenskens vän sprang fram för att rädda hunden, men stängslet var strömförande. Svensken försökte komma till undsättning, men fick även han ström i sig. De två männen och hunden omkom i den tragiska olyckan.

Motorcykelolycka - 5 januari

En 48-årig svensk militär hittades vid 02.30 på gatan i Phuket, bredvid en röd motorcykel. Polisen tror att mannen tappade kontrollen över fordonet i en kurva, och fortsatte in i ett hus. Han var död när polisen kom till platsen.

Enligt UD har mannen tidigare arbetat vid Natos styrka i Afghanistan. Vid olyckan ska han ha varit på semester.

Publisert: