”Ett fantastiskt reseår”

RESA

Stora hål i många plånböcker när hösten kommer

Foto: Sol och bad Hett eftertraktat – trots ekonomiska orostider.

Före sommaren spåddes det att vi skulle minska vår semesterbudget och stanna i Sverige.

Men den kalla sommaren verkar ha ändrat på det – charterbolagen har ökat sin försäljning jämfört med tidigare år.

– Sol och värme är nog ett mänskligt behov, säger Kajsa Moström på Apollo.

Före sommaren verkade det som att det osäkra ekonomiska läget skulle påverka svenskarnas semestervanor.

När Nordeas årliga rapport om svenskarnas semesterekonomi kom ut, så spåddes att många skulle välja att stanna hemma i Sverige i stället för att resa utomlands.

– Det var spännande att se om folk skulle reagera på allt som händer i omvärlden, och det kan man se att vi gör i och med att vi minskar på semesterkassan, kommenterade då Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till DN.

Högt tryck på charter

Men sedan kom den rekorddåliga sommaren.

Regn och kyla gjorde att vi snabbt ändrade oss – och köpte resor som aldrig förr.

– Vädergudarna ändrade nog Nordeas prognos. Man kanske hade tänkt att spendera mindre på semestern, men sol och värme är nog ett mänskligt behov och vi vet sedan tidigare att vi svenskar värderar vårt resande högt, säger Kajsa Moström på charterarrangören Apollo, som sålde 29 procent fler resor i juli i år jämfört med förra året.

– Under högsäsongen i juli var det riktigt ruggigt väder. Vi hade kunnat sälja hur många resor som helst kändes det som.

Fortfarande dyrt att resa

Även nu i höst är det många som längtar till varmare breddgrader. Normalt sjunker priserna på resor ordentligt när skolorna börjar, men i år har det ännu inte kommit någon riktig dipp på priserna. 

– Den kalla sommaren påverkar också inför hösten och vinter och bokningsmässigt fortsätter det att gå bra.

Kommer det att gå att få tag på en lite billigare solresa i år?

– Priserna nu är ju naturligtvis lägre än under högsäsongen i juli. De kommer antagligen att sjunka ännu mer lite senare i september och en bit in i oktober, även om vi inte kommer att se den stora nergång som oftast sker. Framåt hösten är ju också vädret lite ostadigare ner mot medelhavsdestinationerna, så då kan man tänka sig att priserna sjunker lite till. Sen brukar det komma en period i slutet av november början av december där efterfrågan, och därmed priserna, minskar, säger Kajsa Moström.