Detta ska du undvika – vid turistfällorna

RESA

Lokalbefolkningen tipsar: Då ska du strunta i tunnelbanan i London Nobba hot dogs i New York

Foto: AP, THINKSTOCK
Via forumet Reddiet har flertalet lokalinvånare tipsat resenärer vad man kan göra – och vad man ska undvika i anknytning till de stora turistmålen på olika platser i världen.

Glöm en selfie vid Grand Canyon eller att simma i Venedigs kanaler.

Vad ska man göra – och vad bör man undvika på några av världens största turistmål?

Nu kommer tipsen – från lokalbefolkningen själva.

När man befinner sig utomlands är det god kutym att följa lokalbornas rekommendationer och inte bete sig hur som helst. För ingen vill väl vara den personen som folk går och stör sig på hela tiden? Dessutom har människorna som bor på ett ställe bra koll och genom att lyssna på vad de säger kan man få en hel del bra tips på vad man bör göra och inte göra.

På det populära forumet Reddit startades en forumtråd som snabbt blev populär där användare fick ge tips till turister på vad man bör undvika vid ett besök på just deras ort.

Tipsen strömmade in och här är några av favoriterna – från lokalbefolkningen.

✓ London

Skippa tunnelbanan under rusningstiden på vardagar mellan 08.00 och 10.00 samt 17.00 till 19.00. Då är Londons tunnelbana ett fullkomligt kaos med folk överallt och långsamma turister blir lätt ett irritationsmoment.

Ofta kan man helt och hållet strunta i att ta tunnelbanan mellan vissa stationer då det faktiskt går snabbare att gå. Tunnelbanestationerna ligger inte som på tunnelbanekartorna alla gånger utan tunnelnätet kan gå kors och tvärs genom staden.

✓ Nya Zeeland

Om du åker runt Nya Zeeland i bil kommer du uppleva storslagna landskap. Men trots att blicken kan söka sig ut över landskapen är det viktigt att hålla ögonen på vägen och inte glömma bort vänstertrafiken.

Utsikten är ofta fullkomligt magisk men vägarna kan vara smala och ouppmärksamma förare är en trafikfara. På Nya Zeeland är man stolta över sin natur men i stället för att försöka snegla från ratten så rekommenderar nya zeeländarna turister att stanna till vid vägkanten när tillfället ges för att spana in utsikten utan att riskera liv och lem. Ofta finns det klippavsatser som är bredare längs med vägen när man kör uppe i bergen där det passar utmärkt att stanna till.

✓ Grand Canyon

Om du åker till Grand Canyon för att vandra i den spektakulära naturen så ska du klä dig i lager och ta med rikligt med vatten, det menar en lokalbo som sett skräckexempel där folk vandrat långa sträckor utan vatten. Temperaturskillnaden mellan toppen och dalgången kan vara mycket förrädisk och det gäller att vara förberedd för allt. Därför är det bra med olika lager som är enkla att ta på och av.

En annan person boendes nära Grand Canyon varnar folk från att ta dumdristiga selfies på klippkanten. Dels medför det alltid en risk för ens egen säkerhet när man klättrar ut och dinglar med benen över ett stup, dels finns risken att man orsakar ras när man går för nära kanten. Rasen kan sedan träffa folk som vandrar bland de olika stigarna under. Med andra ord så finns säkerhetsstängsel där av en anledning...

✓ New York

Saltkringlorna och hot dogs från vagnarna på gatorna är inte att rekommendera, en New York-bo menar att de smakar som kartong och att man kommer bli besviken. Denna person menar även att man som turist i rusningstid inte ska breda ut hela familjen eller kompisgänget över trottoaren så att folk måste tränga sig förbi, det är det mest irriterande turister gör tycker användaren.

Det här gäller även på Grand Central Station under rusningstid, ett populärt turistmål med en läcker arkitektur. Men det finns mer lämpliga tillfällen att komma hit och stå och spana in den mäktiga byggnaden än under brinnande rusning. Det finns faktiskt folk som bor och arbetar här och som bara vill hem utan att trängas genom stora skockar med turister.

✓ Venedig

Det är ingen bra idé att simma i kanalerna och ofta förstår man varför när man ser dem. De är väldigt smutsiga vilket gjort att det helt enkelt är förbjudet att simma i dem.

En venetianare tycker att man ska undvika att beställa pizza på ställen där du inte kan se att de tillagar den på plats. På de flesta ställena där man inte kan se var pizzan görs kommer du serveras en fryspizza som påstås vara stenugnsbakad.

Om du vill köpa en venetiansk mask eller stadens populära glas så se till att affären där du handlar i är legitim, annars är det troligtvis falskt. Burano är en del av staden där det finns många äkta masker och som i övrigt är väl värt ett besök, menar en Venedigbo. Att köpa falskt glas uppskattas inte av lokalborna då det anses ta kål på den genuina produktionen och försäljningen.

Gustav Svensson