Här är länderna som blir dyrare att besöka 2019

Se upp, det kommer bli dyrare att besöka tre populära resemål under 2019.
Med alltifrån ett par tior till ett par hundralappar.
Både Kroatien, Japan och Nya Zeeland höjer nämligen sina turistskatter.

Under lång tid har det blivit billigare och billigare att resa världen över med prispressade flyg och allt billigare boenden. Vi reser därför som aldrig förr.

Kroatien blir dyrare att besöka från och med 2019 men bara på marginalen. Även Japan och Nya Zeelands turistskatter slår mot besökarna.
Kroatien blir dyrare att besöka från och med 2019 men bara på marginalen. Även Japan och Nya Zeelands turistskatter slår mot besökarna.

Det har slagit hårt mot både paradisöar och storstäder. Allt fler länder har därför infört turistskatter och trenden visar nu att den snarare höjs än sänks.

Bara under 2019 antingen höjs eller införs en turistskatt i tre länder.

Läggs på flygpriset

Japan är först ut och höjer sin turistskatt redan den 7 januari 2019. Det är en så kallad utreseskatt och kallas ”Sayonara-skatten”.

Och ingen kommer undan. Alla måste betala skatten när de lämnar Japan oavsett om man är medborgare eller turist. Avgiften ligger på 1 000 yen och motsvarar ganska precis 80 svenska kronor.

Resenärerna behöver dock inte fixa med den här skatten själv utan den läggs direkt på flygbiljetten.

Pengarna ska sen användas till fler flerspråkiga guider vid turistattraktioner, förbättrad infrastruktur på flygplatser och gratis wifi i lokaltrafiken, skriver Lonley planet.

Tas ut varje dag

Näst på tur är turistmagneten Kroatien som har drabbats av väldigt stora strömmar av besökare de senaste åren. Kroatien höjer därför sin dagliga turistskatt med 25 procent under högsäsong.

Det kan låta mycket men innebär i praktiken bara en höjning med tre kronor. Turistskatten höjs från 8 till 10 kuna.

Höjningen gäller för varje natt i landet - oavsett om du bor på en väns soffa eller på ett hotell. Bor du mer välordnat sköter fastighetsägaren eller hotellet detta åt dig. Se dock till när du reserverar och bokat ditt boende att turistskatten är inkluderad.

Det enda undantaget är campingplatser. De behåller sin nuvarande taxa. Priset ingår i campingpriset.

Har dyraste turistskatten

Senare under 2019 väntas även Nya Zeeland införa en turistskatt på 35 nya zeeländska dollar vilket motsvarar 205 svenska kronor.

De enda besökarna som slipper är de som bor i Australien eller på någon av öarna i Stilla havet.

Lagen behandlas just nu i parlamentet och väntas införas i mitten av 2019. Pengarna från turistskatten ska sen återinvesteras i turismnäringen, infrastruktur och miljövård.

Sedan tidigare har flera storstäder bland annat Amsterdam, Paris, New York och Mallorca en liknande skatt för att hantera överbelastningen av turister.

Och fler storstäder och landsomfattande turistskatter lär följa efter.

Publisert:

LÄS VIDARE