10 resmål där du måste vara naken

Intresset för att semestra naken tycka ha ökat senaste åren.
Intresset för att semestra naken tycka ha ökat senaste åren.

Spring. Cykla. Golfa. Campa. Sola. Bada. Kryssa.

Vad du än gillar kan du göra det utan en tråd på kroppen.

Här är tio nakensemestrar – för den som törs.

Listan är sammanställd av resesöksajten momondo.se och alla flygpriser är inhämtade därifrån den 20 februari 2015.

1. Nakenbasta mitt i Helsingfors

Att bada bastu är en av de äldsta nakna aktiviteterna och därmed också det första steget på momondos lista. Genom att vara naken i bastun rensar du både porerna och sinnet.

Mitt i Helsingfors hippa Kallio-kvarter ligger Arla, en offentlig bastu som öppnade redan 1929 och än i dag är det självklart att bada naken här.

Flyg Stockholm-Helsingfors t/r från cirka 700 kr.

2. Solbada på nudiststrand i Australien

För den som inte är helt bekväm (än) med att vara naken rekommenderas en nudiststrand. Samurai Beaches i australiensiska Port Stephens anses vara några av de bästa i världen för nudister. Stränderna omges av tjock skog och vita sanddyner där avklädda besökare njuter av solskenet och svalkas av Stillahavsbrisen.

I februari anordnas en årlig picknick för den som känner för att umgås med andra utan en tråd på kroppen.

Flyg Stockholm-Sydney t/r från cirka 10000 kr.

3. Löp näck på festival i Danmark

På Danmarks världsberömda musikfestival Roskilde deltar årligen hundratals besökare i ”naked run”. Loppet har arrangerats på festivalen sedan 1999 och genomförs alltid på lördagen, oavsett väder.

Flyg Stockholm-Köpenhamn från cirka 1000 kr.

4. Naturistcampa i Örebro

I Gustavsberg utanför Örebro kan familjer passa på att campa, bada, sola och lära känna naturismen. Campingen som visserligen bara är öppen under sommarmånaderna, har plats för 100 tält, husvagnar eller husbilar och dessutom finns ett tjugotal rum och stugor att hyra. I närheten finns Norasjön för den som önskar ett klassiskt dopp i bara mässingen.

5. Nakencykla i London

Runt 70 städer världen över arrangeras årligen World Naked Bike Ride med syfte att protestera mot den moderna bilkulturen och det fossila bränsleberoendet.

I Londons upplaga startar alla deltagare samtidigt men på olika platser runt om i staden, loppet avslutas med att alla möts i stadskärnan. 2014 deltog över 1000 personer.

Flyg Stockholm-London t/r från cirka 500 kr.

6. Bli kroppsmålad i Österrike

För den som börjar känna sig varm i (utan) kläderna rekommenderas World Bodypainting Festival. Festivalen ses som världsmästerskapet i kroppsmålning och äger rum i Pörtschach am Wörthersee. Konstnärer från mer än 40 olika länder samlas och utövar kroppsmålning i olika former, även modevisningar, musikföreställningar och spännande mat erbjuds. Festivalen genomförs i juli.

Flyg t/r Stockholm-Verona t/r från cirka 2000 kr.

7. Spela en runda avklädd golf

Att fransmän har en avslappnad attityd till nakenhet är känt sedan tidigare. I nudistorten La Jenny, en timme från Bordeaux sydvästra Frankrike, kan du till och med slippa golfens strikta klädkod.

Här syns nämligen inga rutiga sockor eller knickers på green eftersom kläder på golfbanan är helt förbjudet. Lagom varmt och skönt väder erbjuds i juni.

Flyg Stockholm-Toulouse t/r från cirka 1800 kr.

8. Bekämpa ondskan utan kläder

Runt om i Japan hålls flertalet nakenfestivaler men den mest kända, Saidaiji Eyo, sker i Okayama. Festivalen hålls den tredje lördagen i februari varje år och det är främst män som deltar, vanligtvis fler än 9000.

Det sägs att festivalen har ägt rum i 500 år och att den traditionella synen av en naken man som kan driva ut det onda ur ett samhälle och lämna den i vildmarken är anledningen till besökarnas avkläddhet.

Flyg Stockholm-Okayama t/r från cirka 5600 kr.

9. Kryssa utan krusiduller i Karibien

Företaget Bare Necessities Tour & Travel har specialicerat sig på nakenresor, bland annat nudistkryssningar. Tuffa runt i bland annat Karibien med endast nakna resenärer ombord.

Förutom att upptäcka öarna kan resenärerna delta i aktiviteter som vandring, kanotpaddling och snorkling.

Flyg Stockholm-Miami t/r från cirka 4000 kr.

Mer om denna och andra nakenkryssningar

10. Hylla den nakna kroppen i USA

Nakenyoga har länge utövats i Indien. Men nu har den även hittat till västvärlden.

I New York hittar du Bold & Naked, en yogastudio med både mixade och separata vinyasakurser där fokus ligger på att hylla den mänskliga kroppen. Yogaklasserna, där djärva och spritt språngande nakna deltar, syftar till att lyfta ett hälsosamt ideal och att kritisera konsumtionssamhället.

Flyg Stockholm-New York t/r från cirka 4000 kr.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN