Så här bra är fem-stjärniga Europa 2

Europa 2 rankas som världens bästa kryssningsfartyg i ”Berlitz Cruise Guide 2014”.

Men fartyget passar inte för alla typer av resenärer.

Resas kryssningsreporter sätter betyg på det flytande lyxhotellet.

Hytter

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Överlag mycket stora hytter, de minsta är på 28 kvadratmeter och de största är på hela 99. Rymliga balkonger som har plats för både solstolar och vanliga stolar med bord.

Min hytt på däck 8 är på 42 kvadratmeter och har allt som krävs och lite till. Walk-in-garderob, badrum med både badkar och duschkabin.

Extra finesser är att både surfplatta och handhållen telefon ingår, som du kan låna under hela kryssningen. Internet är, som vanligt på fartyg, segt och dyrt (närmare två kronor per minut).

Maten

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det finns sju restauranger ombord och alla ingår i priset. Huvudrestaurangen bjöd på en extremt förvirrad meny som inte ens rederiets representant begrep sig på, här blandades för-, huvud- och efterrätter huller om buller.

Ojämna storlekar på portionerna och lite blandade omdömen om smakerna i vårt sällskap drar ner betyget till en ganska svag fyra, faktiskt.

Aktiviteter

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Vill du ha massor av action är Europa 2 inte fartyget för dig. Det finns dock golfsimulatorer, ett litet men fint gym, matlagningskurser, vinprovningar, föreläsningar och lite annat att sysselsätta sig med ombord. Bibliotek med böcker, datorer och sällskapsspel. Däremot finns inget kasino.

Underhållning

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kvällsunderhållningen inskränker sig till en show eller konsert i teatern (showen som bjöds under min åktur var simpel och tråkig), levande musik i jazzklubben och pianoklink i lobbyn eller kaffebaren på däck 9.

Pooler

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Pooldäcket har en ganska liten bassäng samt några bubbelpooler och överdragbart tak. Dessutom finns bubbelpool uppe på soldäcket högst upp på fartyget. Inga vattenrutschbanor eller andra former av blöta äventyr.

Gym/spa/relax

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Snyggt och prydligt. Spaavdelningen har en relaxdel med små pooler och erbjuder en rad behandlingar mot avgift. 75 minuters helkroppsmassage kostar runt 1400 kr.

Gym med välskött utrustning och bra utsikt från löpbanden.

Barn- och familjevänligt

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det känns lite märkligt att rederiet har barnfamiljer som en uttalad målgrupp. Förvisso finns det en särskild barnavdelning med vuxna som leder aktiviteter och utflykter ombord för olika åldersgrupper. Men överallt annars känns fartyget väldigt lugnt och vuxet.

I fartygets enda pool har man avsatt speciella tider för enbart vuxna – och för endast barn.

Service

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Inget att klaga på. Korrekta servitörer och blixtsnabba hyttstädare. Butler-service när du bokar de finare hytterna.

Varje gång jag återvände till min hytt stod någon ny ätbar kreation på bordet – en kanapé, ett litet fruktfat eller något sött.

Lyxkänsla

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Oslagbar! Hela fartyget andas lyx. Äkta teakdäck, tjocka mattor, eleganta möbler, kristallkronor och 890 olika konstföremål pryder fartyget.

Romantik

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Mest yta per gäst i hela kryssningsbranschen, lyxigt och avslappnat – kan det bli bättre?

Summa plus: 34

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN