Upptäck Siciliens nordvästra hörn
Så hittar du mysiga byar och bästa stränderna på Sicilien
Uppdaterad 2019-01-15 | Publicerad 2019-01-09
Rustika byar, härliga stränder vid azurblått hav och en kuststräcka som är italienarnas eget favorithörn av sin sydliga ö. Med medeltida staden Cefalù som bas följde journalisten Jonas Henningsson kusten under en vecka och hittade öns allra bästa stränder.
Palermo är som bäst när staden yrvaket drar i gång ännu en dag. Från hotellfönstret ser jag lokalborna spankulera, en vagn med förspända hästar klapprar förbi, en vespa sveper ilsket i väg, skolbarn på väg i klunga på trottoaren.
Luften är klar och sval nu på morgonen, snart kommer solen att sudda ut varje svalkande skuggig plats och värma upp staden. Vi sveper i väg före hettan, med badgrejerna lätta att komma åt i packningen.
Siciliens största stad har knappt 700 000 invånare men känns som en mångmiljonstad om du råkar hamna i morgontrafiken. Palermo hette ursprungligen Panormos, som är det feniciska ordet för hamn
Arkitekturen speglar historien och på vägen ut ur staden ser vi tecken på att romare, normander och araber varit här och gett staden dess ansikte, 1800-talspalats blandas med moskébyggnader och barockkyrkor. Senare tiders besökare gör sig också påminda, stora skrikande reklampelare slåss om turisternas uppmärksamhet.
Lugnet i Mondello
Bara minuter utanför kakafonin möter vi lugnet i Mondello. Vattnet är turkost, närmast transparent och nu på morgonen krusar sig knappt ytan, den är stilla när vi tar dagens första dopp. Från vattnet sneglar jag inåt, uppåt de högresta kalkstensklipporna som står som fond bakom bebyggelsen. Stranden ligger inskjuten mellan två ståtliga klippor, Monte Gallo och Monte Pellegrino. Paula på kaféet där vi efter simturen äter morgonens andra frukost förklarar.
– Mondello var tidigare en liten provinsiell fiskeby men i slutet av 1800-talet ändrades allt när turisterna började hitta hit. De kom från fastlandet, de kom från England och Tyskland. Efter kriget hittade de hit från Skandinavien också, förklarar hon.
Efter badet strosar vi längs hamnpromenaden. Färgstarka byggnader i Art Nouveau-stil skvallrar om ett hektiskt och fashionabelt förflutet, små kulörta stenhus instuckna mellan de mer pompösa skapelserna skapar
ett lekfullt modernare intryck. Vi förstår att Mondello är Palermobornas egen lilla rekreationsfavorit, stadens larm känns långt borta här från terrassen. Vi låter blicken vandra längs den obrutna horisonten, ja sånär som ett par segelbåtar på väg in i hamnen, syns bara hav som möter himmel i nyanser av blått.
– Bäst är det nu några veckor före högsäsongen. Då förändras allt och varenda italienare ska åka just hit känns det som, men det är ju de månaderna vi lever av, skrattar Paula.
Vare sig du gillar populära fullbelagda sandstränder med sommarpuls eller mer folktomma badvikar finns de här på den norra sidan av Sicilien. Vi fortsätter västerut och stannar till efter några dramatiska krökar där vägen följer havet men där kusten ersatts av mer höglänt terräng som också ger en hisnande utsikt över Medelhavet.
Vid Alcamo Marina når vi havsnivån igen. Här breder en stor nästan tom strand ut sig. Ett kluster av solstolar har börjat arrangeras i snörräta rader långt där borta men annars är stranden nästan folktom. Vi tar ett nytt bad innan vi åker vidare några minuter och rullar in i Castellamare del Golfo.
Sandstensfärgade hus badar i solsken nere i marinan där glänsande vita moderna segelbåtar guppar i takt med äldre färgrika fiskebåtar i trä. Vi äter lunch på Del Monsu som lockar med fisk- och skaldjur, vi låter kyparen leda oss rätt och snart landar räkor och vit fisk på tallrikar framför oss. Till förrätten väljer vi lokalt vitt vin på den lokala grillodruvan. Den lite kraftigare catarattodruvan passar perfekt till fisken visar det sig.
”Det stora blå” filmades här
Efter långlunchen utforskar vi den gamla delen av stan, genom labyrintiska gator som leder uppför kullarna och bort från havet vilket gör att vi snabbt tappar orienteringen. Snart ser vi det stora blå havet genom en glipa i bebyggelsen igen och traskar mot stranden som ligger en liten bit utanför hamnen.
Längre västerut övergår sandstränderna i kustavsnitt med mjukt slipade ljusa stenar. Vattnet är overkligt klart när vi slår läger i Cala Mazzo di Sciacca. Här lockar Medelhavets klaraste vatten och många kommer hit för att dyka och utforska världen under ytan. Luc Bessons film ”Det stora blå” filmades delvis i Siciliens vatten, Besson letade och letade och noterade nöjt att det var vattnen utanför Siciliens kust som var bäst lämpade.
Någras minuters körning ytterligare hittar vi en annan liten strand som vi också faller för. Cala Capreria. Vi tycker så mycket om de här lite svårtillgängliga delarna av ön att vi slår läger för natten på ett litet hotell en bit upp på ön.
När vi nästa dag rundar San Vito-udden strax efter Zarbo de Mare, naturen är enastående här med små vikar och dramatiska klippor, återvänder sanden och den gör det ordentligt. San Vito Lo Capo är öns mest berömda strand. Vitare och lenare sand hittar vi inte någonstans på ön
under veckan och vi förstår att det är Siciliens mest fotograferade strand. Den palmkantade promenaden framför de små husen för tankarna till Afrika. Det intensivt blå havet och den finkorniga stranden skulle kunna ligga i Karibien. Dagen fylls med de mjukaste baden vi upplevt i Medelhavet.
Historiska och charmiga Cefalù
Efter flera dagar i hyrbilen är det skönt att parkera den och göra Cefalù till bas. Den historiska lilla orten har en stor och färgstark historia. Staden har tillhört grekerna och araberna och även varit normandisk och bysantinsk. Nu är det en charmig liten plats som är svår att inte förföras av med sin medeltida bebyggelse som trängs mellan en dramatisk klippa och Medelhavet.
Tvätt hänger mellan husväggarna, barnen stojar i gränderna, katterna tittar lojt på. I en av många trånga gränder träffar vi Ileana D’alú som säljer färgglada strandväskor. Hon har vuxit upp i Cefalù och känner väl till säsongernas rytm.
– Nu vaknar staden efter vinterdvalan, alla årstider har sin charm, men det är ju något speciellt när havet börjar bli varmt, säger hon.
Havet ja, även här i Cefalù kan vi få utlopp för vår badhunger. De gulaktiga stenhusen omfamnar stranden som har samma färg som bebyggelsen och hukar i skuggan av den höga klippan Rocca di Cefalù i fonden. Vi tar snart ännu ett långt, lent bad. När solen försvunnit ner i Medelhavet drar vi oss också tillbaka från vattnet till en av våra favoritrestauranger