Åre – bäst i skidvärlden!

avLisa Jannerling

RESA

Glöm Aspen och Chamonix – nu strömmar charter- turisterna till heta "Oh-rey"

1 av 5 | Foto: BÖRJE THURESSON
PÅ TOPP Under försäsongen kan det vara kallt och blåsigt i Åre – men i mars är de oftare såna här vackra vinterdagar.

Snön piskar, det blåser kuling och kvicksilvret kryper neråt 20 minusgrader.

Ändå slingrar sig en lång kö fram till liften vid Årebjörnen.

Har man betalat dyra pengar för en charterresa till Sverige kan man ju inte låta vädret sätta stopp för skidåkningen.

Alla skidåkande svenskar vet att få ställen slår Åre. Den lilla orten i Jämtland är så nära Alperna man kan komma i Sverige – komplett med mäktiga berg, avancerade pister och ett sjudande nattliv.

Nu vet övriga världen det också. Det prestigefyllda brittiska resemagasinet Condé Nast Traveller utsåg nyligen Åre till världens bästa skidort... och i utlandet lanseras orten numera som ”Oh-rey”.

Förra året kom 350 000 besökare hit under skidsäsongen. De flesta var svenskar, men för varje år hittar fler och fler utländska besökare till Åre. Norrmän, danskar och finländare dominerar men det kommer allt fler engelsmän, holländare, ryssar och balter. Från flera länder går det dessutom charterflyg direkt till Östersund.

”Mer unikt att åka hit”

På en bar i Åre by träffar vi engelsmännen Neil Lixton, 35, och Jonathan Horner, 33, som har tagit en ölpaus i skidåkningen. De köpte billiga flygbiljetter till Norge och tog tåget de sista milen till Åre.

– Det är mer unikt för oss att åka hit än till Frankrike och resten av Alperna. Där är det bara engelsmän överallt. Så det gör inte så mycket att det är kallt och dåligt väder, säger Neil Lixton och skrattar när han tittar ut på snön som yr utanför fönstret.

Det är en förmiddag i januari och bara försäsong i Åre än så länge – vilket ofta innebär både kyla, starka vindar och dåligt underlag i backen.

För första gången

Men trots att kylan och vinden tillsammans skapar en köldeffekt på nästan 50 minusgrader, är det faktiskt en och annan som har vågat sig ut.

Greta Rimkuviene, 29, från Vilnius i Litauen, är i Årebjörnens barnbacke tillsammans med sonen Pijus, 5, som hellre åker pulka än skidor.

– Jag har faktiskt aldrig stått på ett par skidor, säger hon.

Som många andra är familjen Rimkuviene här över en korthelg och medan Greta och Pijus roar sig på egen hand passar pappan i familjen på att testa skidåkningen.

Inte bara skidåkning

Men det är inte bara backarna som lockar de utländska besökarna i Åre. Här finns det berömda nattlivet, fina krogar och mängder av aktiviteter som man kan ägna sig åt inomhus.

Teela Saarma, 17, från Tallinn i Estland, har sökt skydd tillsammans med halvsystrarna Kadi och Kaisa Parve, 13, på Holiday Club som är ett av ortens populäraste ställen. Här finns både kafé, restaurang, spa, äventyrsbad och bowlinghall.

Syskonen och deras föräldrar har åkt bil från Tallinn tillsammans med sina föräldrar, hela vägen genom Finland, genom Haparanda och ner genom Sverige. Ingen dålig resa – den tog flera dagar.

Bättre service

Det är första gången familjen är i Åre. Förut har de bara åkt skidor i Finland.

– Här är bergen högre och servicen bättre. Det är fin natur också. Det enda dåliga är egentligen att alla skyltar är på svenska så det är svårt att hitta. Och så vädret förstås.

Känns det värt det ändå, att komma hit och sedan knappt kunna åka skidor, undrar jag.

– Ja, för oss är det absolut värt det. Vi har åkt bil och har med oss all mat hemifrån. Annars är det väldigt dyrt här: både mat och liftkort, säger Teela Saarma.

Sedan dricker hon upp den sista chokladen. Nu ska familjen ge äventyrsbadet en chans.

Ladda ner vinterns stora fjällguide!

Åre Sälen Tänndalen Järvsö Vemdalen Hovflället Riksgränsen och mycket mer.

ARTIKELN HANDLAR OM