Världens billigaste Michelin-krog

Av: 

Anders Hedberg

Resa | Kina

I Hongkong äter du stjärn- prydd mat för under 10 kr

Restaurangen Tim Ho Wan kan bara ta emot 20 gäster och kön ringlar oftast lång utanför dörren.
Restaurangen Tim Ho Wan kan bara ta emot 20 gäster och kön ringlar oftast lång utanför dörren.

Michelin-krogar brukar lämna stora hål i plånboken.

Men Tim Ho Wan i Hongkong är världens billigaste restaurang som har en Michelin-stjärna.

Här kostar dyraste rätten på menyn bara 35 kronor!

Även om det är ett litet hål-i-väggen ställe lär du ha svårt att missa det. När du svängt in på Kwong Wah Street i stadsdelen Mong Kok är det bara att titta efter den långa kön av hungriga som ringlar utanför Tim Ho Wan.

Krogen har nämligen bara plats för 20 gäster åt gången och trycket har varit hårt sedan den fick sin Michelin-stjärna tidigare i år. Vid lunchtid får du räkna med att köa en timme eller mer.

Bytte lyx mot budget

Krögaren Mak Pui Gor drev tidigare lyxkrogen Lung King Heen på Four Seasons hotel i Hongkong, som belönats med tre Michelin-stjärnor.

Men när den ekonomiska krisen slog till med full kraft beslutade han sig för att öppna eget – och satsade på ett riktigt budgetställe.

Tim Ho Wan serverar dim sum, kinesiska smårätter som till exempel knyten med olika fyllningar. De med fläskkött är oerhört populära, runt 750 stycken går att varje dag, skriver brittiska The Telegraph.

”Värda att köa för”

De flesta rätter ligger på runt 12 kronor styck, den billigaste under tian och den dyraste – en tallrik nudlar – kostar inte mer än 35 kronor.

Michelin-guidens utsända var lyriska efter sitt besök och skriver: ”Det råder ingen tvekan om deras ingredienser. Särskilt värt att nämnas är Chiu Chew-style dumpling, den ångade äggkakan och i inte minst de bakade knytena med fläskkött. De är värda att köa för.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Kina