Så ser svenskarnas drömbröllop ut

Att gifta sig utomlands blir allt mer populärt.
Att gifta sig utomlands blir allt mer populärt.

Att gifta sig utomlands blir allt mer populärt. På topplistan för svenskarnas drömbröllop ligger platser som Toscana, Karibien och Maldiverna.

– Många vill slippa stressen att oroa sig för om det ska regna eller inte.

Traditionen med sommarbröllop i Sverige börjar bytas ut. Visserligen är det fortfarande populärt att gifta sig utomhus en dag i juli när solen skiner långt in på kvällen, men nya bröllopstraditioner börjar smyga sig fram. En ny trend är att belägga bröllopet en vacker höstdag, en snöig vinterdag eller på våren. En annan är att gifta sig utomlands.

– Trenden att gifta sig utomlands fortsätter att öka i år. Många vill slippa stressen att oroa sig för om det ska regna eller inte, om man kan gifta sig utomhus eller måste planera för ett inomhusbröllop och om häst och vagn kan fungera. Väderstressen ligger förmodligen även bakom trenden med att många väljer att lägga sitt bröllopsdatum på hösten eller vintern. Man vet att det kommer vara murrigt, kallt och mysigt och man kan välja en klänning som passar de förutsättningarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Vissa byter ut sommarbröllopet mot ett under hösten.
Vissa byter ut sommarbröllopet mot ett under hösten.

Här vill svenskarna gifta sig

Italien är en av de länder som anses vara mest romantiskt. Det är främst destinationer som Toscana, Portofino och Cinque Terre som lockar till bröllop och smekmånader. Många väljer att kombinera ett bröllop på en vingård i Toscana med ett besök i Florens.

– Bland de som valt att gifta sig utomlands i år är Italien med Toscana en stor favorit. Aldrig förut har jag sett så många italienska bröllop i mina flöden på sociala medier, säger Lina Eklund.

Många väljer att gifta sig i Toscana.
Många väljer att gifta sig i Toscana.

Andra favoriter för bröllopet är Maldiverna följt av Mauritius och Seychellerna, där barfotabröllop på en vit sandstrand är det som lockar. En trend som klättrad snabbt är att gifta sig på ett kryssningsfartyg, främst i Karibien och Medelhavet. Många väljer även en kryssningsresa för smekmånaden för att få uppleva så mycket som möjligt.

Barfotabröllop lockar allt fler.
Barfotabröllop lockar allt fler.

Svenskarnas mest populära platser för bröllop 2019

1. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
2. Kryssning Medelhavet
3. Kryssning Karibien
4. Maldiverna
5. Mauritius

Svenskarnas mest populära platser för smekmånad 2019

1. Maldiverna
2. Mauritius
3. Aruba
4. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
5. Kryssning Karibien + Medelhavet

Källa: Listan är baserad på hittills bokade resor med avresa 2019, samt förfrågningar i butik.

Publisert:

LÄS VIDARE