Parande sköldpaddor strandade turister på grekisk ö

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

Engelska turister strandades på den grekiska ön Zakynthos.

Orsaken: havssköldpaddor som parar sig.

Nattligt landningsförbud råder för att inte störa reptilerna.

1 av 3 | Foto: Carl-Oscar Alsén
Stranden på Zakynthos med sköldpaddestranden.

Engelska semesterfirare blev på grund av ovanliga omständigheter strandade på ön Zakynthos i söndags. Budgetbolaget Easyjets flight mot London Gatwick fick tekniska problem och blev kvar på semesterorten. Precis innan avgång beordrade flygpersonalen av passagerarna från planet och sedan fick de vänta, rapporterar Sky News.

Kunde inte hämta turisterna

Easyjet försökte åtgärda problemet och skulle skicka ett extrainsatt flygplan för att hämta de strandade turisterna. Men planerna stoppades eftersom flygplanen inte får störa de grekiska sköldpaddorna, som lever vid ön, nattetid. Detta resulterade i att 135 personer blev kvar på ön i två dagar innan de kunde komma hem.

Skyddar hotade sköldpaddor

Sköldpaddorna tycker om att bygga sina bon i grunda sanddynor, vilket gjort Laganasbukten till en av Medelhavets främsta avelsplatser för de utrotningshotade havssköldpaddorna.

Sköldpaddorna är en viktig del av öns turistindustri. Grekiska myndigheter har fått motta hård kritik för att de inte gör tillräckligt för att skydda djuren, därför finns nu regler som hindrar från att störa dem med ljus och ljud.

Världsnaturfonden larmar även om andra allvarliga problem som utgör ett stort hot mot sköldpaddorna. Öns sophantering gör att plast och skräp hamnar i vattnet vilket leder till att nylagda ägg går förlorade.

Klagade på Twitter

De strandade turisterna utryckte sitt missnöje över det inställda flyget på Twitter. Resenärerna var besvikna över flygbolagets bristfälliga information och menade att det var kaos på flygplatsen och att de inte fick någon hjälp att hitta hotellrum.

”Hjälp!! Familjer fast på zakynthos i två dagar. Ingen easyjethjälp, inget boende, familjer trötta och hungriga”, skriver en twitteranvändare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA