Orkaner ändrar villkor för kryssning i Karibien

Irma ställde till med nya villkor för kryssningen i Karibien.
Irma ställde till med nya villkor för kryssningen i Karibien.

Förödelsen efter orkanen Irma är enorm.
Orkansäsongen i Karibien fortsätter – nu blåser Maria in.
Kryssningsbolagen tvingas tänka och planera om.
Som passagerare bör du studera dina villkor.

Intresset för kryssningar ökar explosionsartat. Hundratusentals resenärer står på tur för att kryssa i Karibien. Vid sidan om Gran Canaria är Miami i år det mest populära resmålet i jul. Men årets orkansäsong, med Irmas förödande konsekvenser, har förändrat villkoren för att kryssningarna i Karibien.

Tvingas västerut

Östra Karibien är hårt drabbat. Och när kategori 4-orkanen Maria nu blåser in väljer både Carnival Cruise Line och Royal Caribbean att med kort varsel ändra kryssningsrutter i östra Karibien.

Fyra av veckans turer går längre västerut och kommer så göra under hösten. Villkoren för kryssningarna uppdateras kontinuerligt på bolagens hemsidor.

Inställt

Förra veckan var de flesta kryssningarna i området inställda. Norwegian Cruise Line med två fartyg i området, Norwegian Sky och Norwegian Escape, bestämde sig redan i samband med Irma att flytta västerut.

”På grund av all förstörelse flyttas alla kryssningar med Norwegian Escape i östra Karibien till väster i stället. Det gäller samtliga kryssningar fram till november. Gäster som påverkas blir kontaktade.”

MSC Cruises avvaktar

MSC Cruises med två fartyg i området, MSC Divina som kryssar från Miami och MSC Opera från Havanna, har valt en mer västlig väg den här veckan men återgår förmodligen till ordinarie rutter.

”Hur orkanerna kommer påverka på kort sikt är svårt att uttala sig om. Vi följer utvecklingen noga.”

Kan bli dyrt

Drabbade resenärer kompenseras för det mesta för förkortad kryssning och vid inställd resa återbetalas hela beloppet. Men som kryssningsresenär kan det råda vitt skilda förutsättningar.

– I de fall där kryssningar ställts in innan avresa har vi betalt tillbaka pengarna. Om man får tillbaka pengar för eventuella flyg och landarrangemang beror helt på om resan går under den så kallade paketreselagen, säger Lasse Svensson, försäljningsdirektör på Cruisemarket.

– När sådana här saker inträffar inser man värdet av en paketresa. De som har det får betydligt bättre hjälp och en stor del av pengarna tillbaka. Medan de som bokat själv också får klara sig själv. Så paketera din egen resa så den passar dina behov, poängterar Lina Eklund PR-specialist på Resia.

Publisert:

LÄS VIDARE