25 resor där tåget är snabbare än flyget

Så många skulle stanna på marken om det var snabbare

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Ibland går det snabbare på marken än i luften.

Ibland går det snabbare på marken än i luften.

Foto: Getty Images

Resor

Många som flyger gör det av den enkla anledningen att det är ett snabbare färdmedel. Men stämmer det alltid? Inte enligt en undersökning från Omio, som visar att vissa resor går snabbare på marken.

Att flyga innebär ofta att det går snabbt – när du är uppe i luften. Men den totala tiden det tar dig att resa från en plats till en annan kan ibland bli längre när du flyger jämfört med när du åker tåg eller buss, enligt resebokningsplattformen Omio.

– Flyg kan såklart vara ett bra sätt för att ta sig till en destination snabbt, men att resa med flyg innebär också att mycket tid går åt runtomkring, innan och efter du sitter på planet. Så det är absolut möjligt att spara tid genom att ta tåget eller till och med bussen istället för att flyga. Tänk bara på tiden som går åt för att ta sig till och från flygplatsen, ta sig igenom säkerhetskontrollen, väntan på bagage och väntan på flygplatsen, säger Miia Toivola, Country Manager för Omio Norden.

Många är medvetna om att tåget är ett mer hållbart färdmedel att ta sig fram med, och enligt en undersökning av YouGov på uppdrag om Omio är det 28 procent av svenskarna som har valt att boka en resa utifrån dess klimatpåverkan. Men att du faktiskt kan spara tid på att stanna på marken är det inte lika många som vet.

– Syftet med den här undersökningen är att vi vill informera om att flyg inte alltid är det snabbaste sättet att resa på, vilket är en vanlig uppfattning hos många.

Spara tid på resor i Sverige

Nu har Omio rankat resor där du sparar tid på att åka tåg eller buss jämfört med flyg. Även i Sverige kan tåget vara snabbare än flyget, resan mellan Stockholm och Göteborg är 22 minuter kortare med tåg, och sparar 37 kg koldioxid per person, enligt Omio. Resan där du sparar mest tid enligt undersökningen är mellan Strasbourg och Paris i Frankrike, där tar resan över fyra timmar mindre på marken.

Enligt undersökningen skulle 50 procent välja tåg eller buss om det gick snabbare än flyg.

– Det finns många olika parametrar som vi baserar våra val kring resor på som tid, pris och bekvämlighet – så jag tycker det är kul att se att många skulle välja att resa med tåg istället för flyg om det gick snabbare. Vi hoppas att vår ranking ska kunna göra det lättare för konsumenter att se vilka resor som faktiskt går snabbare med markburen transport, och att de ska kunna göra val kring sitt resande därefter, säger Miia Toivola.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Lista – här är resorna som går snabbare på marken

Foto: Omio

Foto: Omio
Publisert:

LÄS VIDARE

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Resa | Flyg

Resa | Tågresor

Klimatpåverkan

Bussar

Stockholm

Göteborg

MER OM RESA

Därför har SJ-tågen bytt namn

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt