Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Det finns gott om vackra öar runt om i världen.
Det finns gott om vackra öar runt om i världen.

Visst är det någonting speciellt med öar? Oavsett om det handlar om tropiska öar med vit strand, kristallklart vatten och palmer, eller karga skönheter där den friska vinden slår mot ansiktet. Kanske handlar det om närheten till vattnet? Kanske den avslappnade mentaliteten som ofta uppstår på öar? Här är i alla fall 12 öar att överväga nästa gång du ska boka en resa.

1. Maui – Hawaii

Maui är den näst största av Hawaiiöarna och rymmer ett 80-tal stränder. Naturen är dramatisk med vajande palmer och höga berg, och klimatet är tropiskt. I havet utanför har du dessutom goda chanser att se valar. På ön finns det mycket shopping, många restauranger och riktigt fina hotell.

I havet utanför Maui kan du se valar.
I havet utanför Maui kan du se valar.

2. Santorini – Grekland

Många tänker nog på en ö när de hör Santorini, men det är faktiskt en ögrupp. Förr var en stor vulkanö placerad på platsen, men efter ett utbrott finns nu bara vulkanens yttre ring kvar, och det har bildat den cirkelformade ögruppen. Ögruppen är väldigt populär bland turister. Dels på grund av de pittoreska byarna med de vita husen, de dramatiska utsikterna och de vackra solnedgångarna. Men också på grund av de goda möjligheterna till sol, bad, vandring och god mat. Det går att bada både från klippor på öns västra kust, eller på stränder av svart lavasand på östra kusten.

Santorini är full av pittoreska hus.
Santorini är full av pittoreska hus.

3. Caye Caulker – Belize

Belize är kanske inte det vanligaste resmålet bland svenskar, men detta lilla land i Centralamerika har bland annat världens näst största barriärrev. En timme med båt utanför Belize City ligger ön Caye Caulker, där mottot är ”go slow”, drinkarna är rum punsch och snorklingen och dykningen är fantastisk. Och utanför ön ligger der 124 meter djupa ”The great blue hole”, som kan vara värt att antingen dyka i eller flyga över.

Go slow, det är mottot på Caye Caulker.
Go slow, det är mottot på Caye Caulker.

4. Isle of Harris – Skottland

Isle of Harris, en del av ön Lewis and Harris i Skottland, är en ö full av varierande natur. På vissa platser är stränderna så vita och havet så klart att det nästan ser ut att vara en tropisk ö, medan andra platser är mer bergiga. På öns östkust finns några av världens äldsta klippor, som är nära tre miljarder år gamla. Ön är känd för lugn, treviga invånade och vackra utsikter.

Tre miljarder år gamla klippor finns på Isle of Harris.
Tre miljarder år gamla klippor finns på Isle of Harris.

5. Koh Lipe – Thailand

Nära gränsen till Malaysia ligger den lilla ön Koh Lipe. Ön är bara två kilometer tvärs över så besökarna promenerar för det mesta. Trots öns storlek finns där många restauranger och barer längst med ”Walking street”, gatan som går mellan stränderna Pattaya Beach och Sunrise Beach. Men det som lockar mest besökare är stränderna och havet. Ta en drink på en bar vid den kritvita stranden, åk ut och snorkla eller dyk med de många havsdjuren.

Koh Lipe ligger så långt söderut som du kan komma i Thailand.
Koh Lipe ligger så långt söderut som du kan komma i Thailand.

6. Sal – Kap Verde

Kap Verde, söder om Kanarieöarna, är ett land där turismen har exploderat de senaste åren. Landet består av tio öar varav nio är bebodda, men turismen är främst centrerad till öarna Sal och Boa Vista. Det som främst lockar med Sal är det varma klimatet, och det faktum att ön har 350 soldagar per år. Ön är platt och karg med väldigt lite växtlighet, men de som vill se liv och färger kan istället ta sig under vattenytan där det finns gott om båda.

På Sal skiner solen 350 dagar om året.
På Sal skiner solen 350 dagar om året.

7. Vancouver Island – Kanada

Vancouver Island i Kanada passar bättre för den lite mer aktiva resenären. Visserligen är öns klimat det mildaste i Kanada, men skogen är tätbevuxen och utanför de små städerna ligger vildmarken. Populära aktiviteter på ön är fiske, camping, vandring eller turer i båt och kajak. Det finns gott om vilda djur på och utanför ön, som björnar och valar. Men om du verkligen inte vill vara aktiv en dag, så finns det stränderna Long Beach och Cape Scott som med sin vita sand och blå hav passar för en lugn dag.

Den aktiva resenären kan ta sig till Vancouver Island.
Den aktiva resenären kan ta sig till Vancouver Island.

8. Giliöarna – Indonesien

Utanför Bali i Indonesien ligger de tre Giliöarna, Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air. De har alla gemensamt att de är lugna, fridfulla och vackra. Trots att öarna varit populära bland backpackers i decennier så har de behållit sin charm, även om den största ön Gili Trawangan har blivit lite mer turistig och nu har fler barer, klubbar och hotell än de andra öarna. Om du inte är intresserad av att festa kan du läsa en bok i en bungalow på stranden, eller ta en snorkel och cyklop, gå till öns ena sida och låta strömmen föra dig längs med stranden. Var försiktig bara, så att inte strömmen drar iväg med dig!

Att snorkla på Giliöarna är populärt.
Att snorkla på Giliöarna är populärt.

9. Vis – Kroatien

Har du sett filmerna Mamma Mia? Då känner du kanske igen dig här! Filmerna utspelar sig i Grekland och den första filmen är inspelad i Grekland, men ”Mamma Mia, here we go again!” är inspelad på Vis i Kroatien. Ön ligger 45 kilometer utanför fastlandet, och var fram till 1989 stängd för turister på grund av en militärbas på ön. Men i dag är turismen utbredd på ön. Besök en vingård, bada i havet eller hitta en oexploaterad vik att slappa vid.

Innan 1989 fick inte turister vara på ön Vis.
Innan 1989 fick inte turister vara på ön Vis.

10. Mauritius

Mauritius är både en ö och ett land. Landet består av flera öar öster om Madagaskar, där Mauritius är huvudön. Känd för att vara en exklusiv paradisö erbjuder Mauritius vackra sandstränder och behagligt klimat. Huvudstaden Port Louis vittnar om tiden då ön var en fransk koloni och gatorna kantas av kolonialhus. Där kan du ta en paus från stranden för att besöka marknader, museer och se lite mer myllrande stadsliv.

Mauritius är känd som en exklusiv paradisö.
Mauritius är känd som en exklusiv paradisö.

11. Ischia – Italien

Utanför Neapel i Italien ligger ön Ischia, en bergig vulkanö med grönskande natur. Ön är känd för sina spaanläggningar, där man använder källvatten från öns vulkaniska källor och Ischia-leran som sägs ha många positiva effekter. Den som inte är intresserad av spabehandlingar kan vandra över ön, sola, bada eller strosa runt i huvudorten Ischia stad, där det finns en mysig hamn.

Ischia är en vulkanisk ö.
Ischia är en vulkanisk ö.

12. Waiheke Island – Nya Zeeland

Bara 40 minuter med färja från Auchland ligger Waiheke Island, intill Nordön i Nya Zeeland. På ön finns det flera vingårdar att besöka, vackra stränder att bada vid, och vandringsleder att ta runt ön. Klimatet är milt med varma vintrar och lite svalare somrar.

Det finns gott om vingårdar på Waiheke Island.
Det finns gott om vingårdar på Waiheke Island.
Publisert:

LÄS VIDARE