Saudiarabien öppnar upp för turister

Kravet: Måsta täcka knä och axlar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Madain Saleh är en av platserna som turister kan besöka snart.

Foto: hanohiki / iStockphoto

Saudiarabien

Saudiarabien har länge varit ett av världens svåraste länder att besöka, men nu har det förändrats. Från och med fredag 27 september kan besökare söka ett turistvisum till landet, men det finns en del regler att följa på plats.

Det konservativa landet Saudiarabien på Arabiska halvön har länge varit ett stängt land till vilket det har varit svårt att få visum. Men nu har det förändrats. Sedan fredag 27 september kan människor från 49 länder, inklusive Sverige, ansöka om turistvisum till landet, skriver flera medier.

Måste täcka knän och axlar

Satsningen på turism i landet är en del i arbetet med att hitta nya inkomster i oljekrisens spår. I dag kommer många av landets tillgångar från de stora mängderna olja som finns i landet.

I samband med satsningen minskas även kraven på turisterna som besöker landet, framför allt gäller det kraven på kvinnor som inte längre måste bära den heltäckande dräkten abaya, eller resa tillsammans med en förmyndare. Besökare under 18 år måste dock resa tillsammans med en vuxen.

Det finns även andra regler som måste följas, som att alkohol inte får föras in i landet samt att kvinnor måste täcka sina knän och axlar. På Visitsaudi står det även att det går emot den lokala kulturen att visa tillgivenhet offentligt.

Varit öppet för pilgrimer

Innan det nya turistvisumet infördes var det bland annat gästarbetare och pilgrimer på besök vid Mekka och Medina som kunde komma in i landet. Men nu har landet öppnats upp, och på landets officiella turismhemsida Visitsaudi kallar man det nya visumsystemet för en historisk milstolpe. Förutom svenskar kan även amerikaner, australiensare och medborgare i de flesta europeiska länderna söka om visumet, online eller på plats i Saudiarabien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Saudiarabien

Turism

Medina

Mekka

MER OM RESA

Här är världens minst besökta länder

Hit ska du åka 2020 enligt resejätten

Turistattraktionens förbud: Opassande selfies