Pekings nya jätteflygplats är färdigbyggd

Publicerad:
Den nya flygplatsen i Peking är formad som en sjöstjärna.
Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects
Den nya flygplatsen i Peking är formad som en sjöstjärna.

Peking

Sista spadtaget är tagit, och i september är det dags för invigning. Här är Pekings nya flygplats, Beijing Daxing International Airport.

Flygandet i Kina ökar lavinartat, och för att tillmötesgå behoven har det byggts en ny flygplats i Peking, Beijing Daxing International Airport. Nu är den enorma flygplatsen färdig, skriver Allt om resor som hänvisar till Bangkok post. Flygplatsen är formad som en sjöstjärna och har kostat närmare 162 miljarder kronor.

Firar Folkrepubliken Kinas 70-årsdag

Trots att flygplatsen officiellt är färdig så dröjer invigningen till 30 september. Detta då Folkrepubliken Kina bildades för 70 år sedan, 1 oktober 1949. Invigningen sker bland annat med en militärparad genom staden.

Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects
Flygplatsen ligger 46 kilometer söder om Himmelska fridens torg.

Ska bli världens största flygplats

Efter invigningen i höst ska flygplatsen fortsätta utvecklas, och år 2025 ska flygplatsen kunna ta emot 72 miljoner passagerare. Efter det ska antalet landningsbanor utökas, bland annat ska en militär landningsbana byggas på platsen, och år 2040 är planer att 100 miljoner resenärer ska kunna befinna sig på flygplatsen. Beijing Daxing International Airport blir i så fall den största flygplatsen i världen, i alla fall den största flygplatsen med endast en terminal. Byggnaden är även stor till ytan, närmare bestämt stor som 100 fotbollsplaner.

Förutom själva flygplatsen har man även byggt en tågstation så att flygplatsen kan nås av Pekings besökare och bosatta på cirka 20 minuter.

Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects
År 2040 ska flygplatsen kunna husera 100 miljoner resenärer.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA