Säkerhetsexpert: Bra med laptop-förbud

avTT-Aftonbladet

Foto: Thinkstock
Säkerhetsexperten vill ha laptopförbud ombord.

I dag träffas EU och USA för att diskutera ett eventuellt förbud för bärbara datorer på flygningar från EU.

Ett stopp för större elektronik i kabinen vore att rekommendera, anser flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

– Det finns uppgifter om att dolda sprängladdningar tillverkas i större skala, säger han.

Frågan om även flygningar från EU ska drabbas av det laptop-förbud som USA infört på flygningar från åtta huvudsakligen muslimska länder ska diskuteras på ett högnivåmöte i Bryssel.

Vid mötet deltar EU:s asyl- och inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos och transportkommissionären Violeta Bulc samt Elaine Duke, andrechef vid USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS).

Sprängmedel i höljet

Det förbud som USA redan har infört i åtta länder gäller att man inte får ta med bärbara datorer, surfplattor och annan elektronik större än en mobiltelefon in i kabinen. Även Storbritannien har ett sådant förbud vid flygplatser i sex länder.

Anledningen är att terrorister har utvecklat sofistikerade möjligheter att gömma sprängladdningar och då särskilt i elektronik, säger flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll.

– Tidigare bytte man exempelvis ut batteriet mot en sprängladdning men nu har man konstruktioner där höljet i elektroniken är själva sprängmedlet. Det kan den normala röntgenutrustningen inte detektera, säger Kjäll.

I februari i fjol utlöstes en sprängladdning, placerad i en dator, ombord på ett passagerarflygplan på väg från Mogadishu i Somalia. Explosionen slet upp ett meterstort stort hål på sidan av flygplanskroppen och självmordsbombaren sögs ut ur planet, men i övrigt överlevde samtliga passagerare attentatet som jihadistgruppen al-Shabaab tog på sig ansvaret för.

"Inte bara Europa"

– Först trodde man att det var en engångsföreteelse, men sedan dess har amerikanska underrättelsetjänsten fått uppgifter om att den här typen av dolda sprängladdningar tillverkas i större skala, säger Hans Kjäll.

Han anser att ett förbud mot större elektronik i kabinen vore bra.

– Jag rekommenderar att man gör som i USA och standardiserar det i hela världen.

I går kväll varslade DHS-talesmannen David Lapan om att förbudet "troligen" kommer att utökas till andra områden, "men inte bara Europa".

– Det är alltid vår uppgift att räkna ut vad de som vill skada oss tänker göra härnäst och försöka stoppa det, sade Lapan enligt Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Flygtrafik

Datorer

Terrorism

USA