Hitta rätt skidort för dig!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-27

RESA:s expert guidar dig till bästa backen

Chamonix lockar skidåkare som är ute efter grym åkning. Och fest.

Dags att planera vinterns skidresa – kanske dags för utländsk snö den här gången?

Resas skidexpert Gunnar Andersson guidar dig till rätt ställe.

Finfin pist framför Matterhorn i Zermatt.

Första gången i Alperna

Val Thorens, Frankrike

Det här stället passar dig som åkt en del tidigare. Europas högst belägna skidort (2 300 meter över havet), där stolsliftarna stryker över hotelltaken och pisten börjar direkt utanför dörren. En ungdomlig och partyglad skidort som skapats enbart för skidåkning och ligger i ett gigantiskt skidområde med 200 liftar. Men, den höga höjden gör orten mycket väderkänslig.

Hit reser: Ekman Alpin, Langley Travel, Nortlander, Sembo, UCPA, Ving Alpin.

Livigno, Italien

En ort för sig som knappt åkt skidor alls. Här får du svepande pister över mjuka fjäll. Mycket snösäkert och fullt av belgare som precis listat ut vad som är fram och bak på skidorna, men fortfarande funderar hur de ska placera pjäxorna. Ekonomisk frizon med tax free på skidutrustningar, vin och livsviktiga produkter. Trevliga krogar, men två skilda liftsystem med skramliga bussar emellan.

Hit reser: Lion Alpin, Nortlander, Sembo, Ving Alpin.

Zermatt, Schweiz

För dig som struntar i mjukisvarianterna och siktar direkt på gottpåsen. Alpernas häftigaste skidort. Här stod alpinismens vagga och här saknar skidäventyret gränser. Välpreparerade pister böljar i oändlighet med en härligt internationell blandning av seriösa skidåkare bland de mest majestätiska glaciärer. Skidåkning nästan ända upp till 4 000 meter och liftar ihop med italienska Cervinia. Avsluta med ett bergsguideäventyr. Bli skraj eller frälst!

Hit reser: Sportresor, STS-Alpresor.

Upplevelsesökaren

Saas-Fee, Schweiz

Lillebror till exklusiva Zermatt. Pittoresk och bilfri alpby med avslappnad atmosfär och tunnelbana upp till den stora glaciären, där liftarna snurrar året om och pisterna omringas av några riktiga alpbjässar.

Pur skidglädje i 1 800 fallhöjdsmeter. Stäng jackan, dra ned fartglasögonen och njut, och när du åkt allt tar du postbussen till grannbyn Saas-Grund och fyndar bland folktomma pister.

Hit reser: Sembo, Sportresor, STS-Alpresor,

Chamonix, Frankrike

De alpina sporternas hippaste metropol slår allt. Detta är friåkarnas internationella elitscen där unga och alpina hjältar imponerar bortom det begripligas gräns. Du irriteras över arroganta attityder, ständiga liftköer, trängsel i pister och trängsel i skidbussar, men dessa dramatiska berg tar andan ut varje besökare. Och det är party, party, party ...

Hit reser: Ekman Alpin, Langley Travel, Nortlander, Sembo, Sportresor, STS-Alpresor, UCPA.

Cortina d’Ampezzo, Italien

Italiens förnämsta skidort med stil på både folk och åkning. Charmig hotellstad med ordentlig repertoar av restauranger och barer, där after skin sker på vinbar tillsammans med skidlärare i exklusiva Prada-kläder. Ytterst vackra omgivningar som döljer några av skidvärldens absolut bästa och brantaste pister, men varför måste de vara så krångliga att nå?

Hit reser: Sportresor, STS-Alpresor.

Carvingkryssaren

Val d’Isère/Tignes, Frankrike

Cilla Beckeström gillar skidsystemet i Val d’Isère. ”Dessutom är offpisten lätttillgänglig”, säger hon.

Suveräna pister från ljusblått till korpsvart, plus ett olympiskt rysarstörtlopp och tunnelbana till glaciär. Val d’Isère ger dig vad du söker: plana plogsvängar eller fallhöjdslång offpist, hamburgare eller sauterade sniglar, äventyr eller avkoppling. Plus ett internationellt nöjesliv. Minus för att transfern är mördande lång och att plånboken töms.

Hit reser: Langley Travel, Nortlander, Sembo, UCPA.

Sestriere, Italien

När Italien arrangerade vinter-OS 2006 var det här som de alpina grenarna avgjordes. Högt uppe i ett bergspass och mitt i det stora skidområdet La Via Lattea (= Vintergatan) som inkluderar fem skidorter, varav en i Frankrike. Tävlingsbackarna till trots passar den mesta åkningen bäst den breda publiken på en storsvängande utflykt. Räkna med en hel dag från ytterkant till ytterkant.

Hit reser: Sembo, Ving Alpin.

Bad Gastein, Österrike

Stora åkytor räcker inte. Du måste kunna hantera laggen också och vid foten av svenskarnas favoritalp finns skidlärare som pratar svenska. Tre rejäla liftsystem och dagsturer till närbelägna Skiwelt Amadé som innefattar fler pister än du kan räkna. Dessutom överlägsen after ski med spa och thermalbad. Missa inte rodelbanan från Bellevue Alm, men pass upp för krögarens tuffa jäger-te.

Hit reser: Lion Alpin, Sembo, Sportresor, STS-Alpresor.

Superskidåkaren

La Grave, Frankrike

En lång lift rätt upp bland glaciärskimrande berg där allt är offpist och få åkare pallar fler än fyra åk om dagen. Snabbaste vägen ned till byn är sju kilometer och all åkning sker på egen risk. Fascinerande äventyrspotential på berget och en hejdlös mañana-mentalitet i byn. Du kommer hit enbart för att åka skidor och gör det med bergsguide.

Hit reser: Langley Travel.

Stacey Cook, USA, kör världscup i St Anton.

St Anton, Österrike

Få orter har fler fans än St Anton. Här lärde sig de första svenskarna att åka utför på 1930-talet och här fortsätter frälsta skidåkare från hela världen att flockas. Åkningen täcker stora ytor med bra offpist och ruggiga World Cup-pister sållar agnarna från vetet, fast merparten av åkningen är sällan så svår som ryktet gör gällande. Beryktat nöjesliv, lite smådryg attityd och liftar ihop med Lech, Zürch och Stuben.

Hit reser: Lion Alpin, Nortlander, Sportresor, STS-Alpresor, Ving Alpin.

Långt bort i snön

Hokkaido, Japan

Följ med bergsguiden Stefan Palm till landet där snön dumpar i löjliga mängder och temperaturen garanterat står på minus. Offpist och skidbestigning i snustorrt puder kring skidorten Niseko, samt en tur upp på vulkanen Yote om vädret tillåter. After ski i heta källor. 37 500 kr för en vecka, inklusive liftkort och halvpension.

Hit reser: Pathfinder Travels.

Elbrus, Ryssland

Skidåkningen på Europas högsta berg Elbrus 5 642 meter över havet i ryska Kaukasus. Liftarna tar dig till 3 800 meters höjd och därifrån blir det snövessla upp till Diesel. Hur mycket offpist som helst bland berg som får Alperna att blekna. Uselt hotell och något sämre mat, samt ett reseprogram som garanterat inte kommer att kunna följas i detalj.

Hit reser: Langley Travel.

Whistler, Kanada

Vancouver arrangerar OS i februari och skidorten Whistler har utsetts till Nordamerikas främsta av skidtidningar i snart ett decennium. Många skandinaver menar att åkningen är bäst i hela den vita världen. Andra hävdar att du får en artificiell lyxhåla med uselt väder till svinaktiga priser. Mycket skog, enorma åkytor och mängder av skickliga åkare som slåss om härligheten.

Hit reser: Langley Travel och Nortlander.

Ladda ner guider!

ANNONS

Följ ämnen i artikeln