50 000 barn flyger på egen hand varje år

RESA

Louise, 9 år: En bok kan vara bra att ha med sig

De är något kortare än övriga flygresenärer och känns igen på den blå påsen runt halsen.

Varje år flyger 50 000 barn med SAS på alldeles egen hand, inte minst under skolloven.

- Det är inte så speciellt, det känns nästan som att åka med en vuxen, säger Louise Hellström-Boman, 9 år.

Foto: Louise och Erik Hellström-Boman har skjutsats av sin farmor till flygplatsen. "De blir omhändertagna på planet, vad jag vet finns det ingen motsvarighet på tåget och då känns det här tryggare", säger Anna-Lisa Molin.

- En bok kan vara bra att ha med sig och om man är två kan man ställa gåtor till varandra, säger nioåriga Louise Hellström-Boman.

Tillsammans med lillebror Erik Hellström-Boman, 7 år, sitter hon i loungen för ensamåkande barn på Arlanda. De två är på väg från mamma i Stockholm till pappa i Göteborg.

- Det är inte så stor skillnad att åka själva. Vi brukar sitta och prata och berätta historier, säger Louise.

- Som spökhistorier och Bellmanhistorier, förtydligar Erik som tycker att det är kul att titta på alla små hus och bilar från luften. I likhet med många andra barn av i dag är de vana flygresenärer.

Varje år reser 50 000 barn ensamma med SAS. Under skollovet i höstas var de rekordmånga i loungen - över 900 barn på en och samma dag. Nu, när sportlovsveckorna börjar, väntar en ny "högsäsong".

- Flertalet pendlar mellan mamma och pappa. På loven ska de även till släkt och vänner, säger Annika Eriksson på Luftfartsverket som sköter barnloungen.

Många flyger till stora städer i Sverige. Andra åker utomlands, framför allt till de nordiska huvudstäderna men även till städer som London och EU-centret Bryssel.

Många stamkunder

- Vissa barn tycker att det är spännande, men många är väldigt, väldigt vana. Jättetuffa, självsäkra ungar som vet precis vad som gäller. En del är till och med lite uttråkade, säger Annika Eriksson.

Flera av dem är "stammisar" som brukar sätta sig och prata med henne. Andra ritar, spelar kort eller tittar på film.

Den här eftermiddagen följer ett par stycken med i tecknade Scooby Doo på teven, andra sitter i de blå sofforna och läser serietidningar.

Alla får påsar

När barnen checkar in får de en blå påse, som tydligt visar destination och flightnummer, runt halsen. Eftersom flyget kan bli försenat måste föräldrarna vänta tills planet har lyft. Landande barn möts av personalen vid flygplanet och när det är dags att

flyga går de i samlad tropp till gaten och kabinpersonalen. Annika Erikssons bästa tips till föräldrar är att vara på flygplatsen i god tid.

- Många kommer med andan i halsen och för över stressen på sina barn som kan bli ledsna. De flesta tycker att det är kul att flyga, men det har hänt att de varit så ledsna att besättningen inte kunnat ta emot dem.

Fakta: Ensamåkande barn

Anna Careborg

ARTIKELN HANDLAR OM