Nu kan du fynda sista minuten-resor till Medelhavet

Sommarvärme, fotbolls-VM och dyr euro. Svenskarna har haft många anledningar att inte lämna landet de senaste månaderna, någonting som märkts av resebolagen.

Rekordsommaren fortsätter och det verkar inte finnas något slut på höga temperaturer och regnfria dagar. Detta pressar priserna för sista minuten-resorna så att resenärer nu har möjlighet att fynda. Men i övrigt har inte vädret påverkat resevanorna lika mycket som man skulle kunna tro.

– De allra flesta av våra resor säljs långt i förväg och de resor vi pratar om, som säljs till ett lägre pris just nu, är endast ca 10 procent av alla våra sommarresor, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Bilden bekräftas av Apollo, Ticket och Resia – de flesta resorna bokas med god framförhållning och därför är mycket bokat trots att vädret varit så bra. Av vings sommarresor är över 90 procent bokade, och inte heller Apollo har speciellt många charterresor till övers. Att det inte är tomt på flygen till Medelhavet kan även bero på att man inte bara reser för sol och bad. Enligt Vings resepanel är det visserligen främst en solsäkrad semester som lockar med en utlandsresa, men 61 procent av de tillfrågade reste för att slippa krav och måsten, och 52 procent reste för att skaffa nya upplevelser och möta en annan kultur.

Just nu är det fyndläge på resorna till Medelhavet.
Just nu är det fyndläge på resorna till Medelhavet.

Pressar priserna

Men det svenska vädret påverkar ändå resorna och priserna – på sista minuten-resor.

– Förra året hade vi en riktigt regnig och kall sommar hemma i Sverige vilket gjorde att efterfrågan på resor var enorm – det i sin tur gjorde att resorna gick åt snabbt och priserna på sista minuten-resor var förhållandevis högt. Föregående vecka låg exempelvis genomsnittspriset 2 000 kronor lägre än samma vecka föregående år, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

I år är det motsatsen till kallt och regnigt, och resenärerna är inte lika sugna på att boka sista minuten-resor.

– Totalt sett så ligger vi på ungefär 5% färre bokningar för resande under juni-augusti jämfört med samma period förra året. I början på året hade vi ganska högt bokningstryck, så det är istället sista minuten-bokningarna som uteblivit i år på grund av det soliga vädret och fotbolls-VM. Antalet sista minuten-resor som bokas har gått ner med drygt 20% jämfört med förra året, säger Michael Kapil, Marknadschef för Ticket.

Så den som vill knipa en resa till Medelhavet kan ha tur just nu. Apollo har resor kvar till Grekland, Kroatien, Albanien, och så har de sänkt priset för resor till Cypern, så att deras resenärer ska kunna äta Haloumi i den populära ostens hemland innan den tar slut. Ving har resor kvar till Mallorca, Kreta, Rhodos, Cypern och Turkiet, och hos Ving tror man att prisskillnaden mellan i år och förra året kommer att bli ännu större i juli. Även hos ticket ser man ett större utbud av billiga resor just nu.

– Vill man flyga till Medelhavet de närmaste veckorna så kan man just nu hitta charterresor med flyg och specificerat boende i en vecka för 3 000-4 000 kronor per person. Vid denna tidpunkt förra året så kostade en sista minuten i en vecka åtminstone 5 000-6 000 kronor per person, säger Michael Kapil.

På Resia ser man dock att efterfrågan, och därmed priserna, är på väg upp igen.

– Det har regnat några enstaka dagar lite här och där och nu har också den stora massan av semesterfirare påbörjat sin semester. Detta i kombination sätter igång önskan och vilja att få komma iväg, om inte annat så för miljöombytets skull, säger Bo Jakobsson på Resia.

Publisert:

LÄS VIDARE