Charterplanen till Phuket lyfter igen

RESA

Igår började flera charterbolag sälja resor till katastrof- området

1 februari lyfter charterflyget återigen från Sverige till Phuket i Thailand.

Igår, drygt två veckor efter den katastrofala flodvågen, började researrangörerna sälja resor dit igen.

-Jag tror att Phuket relativt snabbt blir slutsålt, säger Susanne Krutrök, informationschef hos Mytravel.

Foto: Turisterna återvänder sakta till Phuket - men på stranden är det ännu långt mellan badhanddukarna.

Så snart som UD, utrikesdepartementet, igår lättade på restriktionerna för resor till södra Thailand, återupptog både Mytravel och Fritidsresor försäljningen av resor till Phuket.

För Fritidsresors del innebär det att det åter går att boka resor till hotellen på Karon Beach och Kata Beach i Phuket och Krabi på fastlandet. Jämfört med före katastrofen finns ungefär en tredjedel av bolagets tidigare utbud kvar.

Khao Lak ännu stängt

Det hårt drabbade Khao Lak-området, där Fritidsresors stora hotellanläggning Blue Village låg, är precis som tidigare borttaget.

-Vi kommer att ha tre avgångar i veckan till Phuket med start den 1 februari, säger Marie Malmros, informatör hos Fritidsresor.

Ungefär lika många avgångar kommer Mytravel, där Ving och Always ingår, att ha. Även de började igår sälja resor till Phuket.

-Vi har kvar ungefär hälften av vårt tidigare utbud. 43 av Vings och Always 52 hotell i området är oskadda, säger informationschef Susanne Krutrök.

-Däremot utgår hotellen i Kamala och Bangtao, utöver Khao Lak och Phi Phi-öarna.

Redan tidigt efter katastrofen satte Mytravel in extraflyg till norra Thailand, dit många Phuketresenärer valt att åka i stället.

-Det flyget är redan bokat till 70 procent. Vi har sålt ungefär 2500 av 3500 resor. Och förvånansvärt många som hade resor till Phuket bokade i februari och mars har inte bokat av, säger Susanne Krutrök.

En och annan nybokning till södra Thailand har redan tidigare droppat in, och Susanne Krutrök tror att resorna i princip kommer att sälja slut igen.

-Utbudet är ju så mycket mindre nu än tidigare. Thailand är dessutom så etablerat som ett resmål man återvänder till. Förra vintern visade en undersökning att över 40 procent av de som reste dit med oss hade varit där en, två eller sju gånger tidigare - och 70 procent tänkte åka tillbaka.

Apollo, en annan stor charterarrangörer, har ännu inte fattat beslut om eller när flygningarna ska återupptas.

- Vi har personal på plats som utvärderar situationen. Därefter bestämmer vi oss. Khao Lak, Phi Phi-öarna och Koh Kho Khao är resmål som är inställda resten av säsongen, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo.

UD-avrådan inget förbud

Till det hårt drabbade Khao Lak-området liksom Phi Phi-öarna, som fortfarande är stängda av thailändska myndigheter, avråder UD fortfarande från resor. En avrådan innebär inte att det är helt förbjudet att åka dit. Men reseförsäkringar gäller oftast inte vid resor till sådana områden.

Den som exempelvis beställt en resa till en plats som UD plötsligt avråder från att besöka, har också rätt att få pengarna tillbaka.

...och hit sätter charterbolagen in extra flyg i vinter

Susanne Wixe, Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM