Guide/Åka skidor i Iran

RESA

Åka hit & runt

Reguljärflyg: Billigast åker du på egen hand. Iran Air flyger två gånger i veckan direkt till Teheran från Stockholm. 2795 kr tur och retur. Flera stora europeiska bolag flyger också dit men med mellanlandningar och betydligt högre priser.

Paketresor: Två arrangörer som syr ihop resor till Dizin är Pathfinder Travels (för femte säsongen) och Langley Travel (första). Prisexempel: 14 dagars skidresa i slutet av januari med Pathfinders, 17800 kr.

pathfindertravels.nu

langleytravel.com

Ta sig runt: Trafiken i Teheran liknar inget annat. Att ta sig över gatan är ett hisnande äventyr. Taxi är billigt. En resa från Imam Khomeini-torget i södra Teheran till Tochal längst norrut i staden kostar 35 kr. Taxi till Dizin eller Shemshak tar 1,5-2 timmar och bör inte kosta mer än 150 kr. I Teheran finns det även tunnelbana och buss. Inom landet är flyg att rekommendera. En inrikesbiljett kostar 100-200 kr.

Bo

I Teheran finns mängder av hotell. Ett dubbelrum med egen dusch/toalett kostar runt 100 kr/natt. Hafez Hotel nära Imam Khomeini-torget är ett bra alternativ.

Telefon: +986709063.

Fax: +986701367.

I Dizin finns två hotell:

Dizin Hotel. Slitet lyxhotell i James Bondsk 60-talsanda. Ett dubbelrum går på 400 kr/natt, vilket är förhållandevis dyrt, men läget precis intill liften är oslagbart.

Telefon: +982622542449.

Fax: +98262254.

Gajereh. Ligger ett par minuters taxiresa (2-3 kr) från backen. Standarden är bättre än på Dizin Hotel och rumspriserna något lägre.

Telefon: +98 262-2542232/27.

Äta/dricka

Nationalrätten är kebab. Dizi är en annan specialitet, kött, kikärter och grönsaker kokas samman och mosas. En huvudrätt på restaurang kostar sällan mer än 30 kr. Billigast att äta i Teheran är falafel i bröd. En mättande portion kostar under 3 kr. I det rikare norra Teheran finns det även restauranger med rätter från såväl Europa som övriga världen.

I backen serveras det förutom soppor och baguetter, även hamburgare och pizza.

Alkohol är förbjudet. Te och "khalyan" (vattenpipa) är vad Iran lagligen har att bjuda i afterski-väg.

Liftkort & skidhyra

Liftkort I Dizin kostar 50 kr/dag. I Tochal kostar det 40 kr/dag. Vill du hyra skidor kostar det cirka 100 kr med pjäxor och stavar, detsamma gäller för snowboard och skor. Bland dammiga stålbindningsförsedda skidor från tidigt åttiotal hittar du också senare carvingmodeller och moderna snowboardar. För 50 kr timmen kan du i Dizin anlita en skidlärare.

Se i Teheran

Teheran har gott om sevärdheter. Missa inte bazaaren med myllret av människor och varor. Golestanpalatset, nationalmuseet, shahens gamla palats och mattmuseet är också sevärda utflyktsmål. Standardinträdet på museer är knappt tre kronor. Även för icke skidåkare är en tur till Tochalkabinen med sin utsikt att rekommendera.

Snabbfakta

ARTIKELN HANDLAR OM