Selfiepinnar förbjuds över hela världen

Foto: Vid Eiffeltornet går det fortfarande bra att använda selfiepinnen. Men på andra attraktioner i Paris portas de nu.
RESA

Den är omåttligt populär.

Men just nu blir den portad på museer och arenor över hela världen.

Selfiepinnen anses både farlig och skadegörande.

Senast i raden att bannlysa selfiepinnen är slottet Versailles utanför Paris. Och nästan dagligen den senaste tiden har attraktioner runt om i världen infört liknande förbud.

England: På fotbollslagen Arsenals och Tottenhams hemmaarenor The Emirates Stadium och White Hart Lane är den förbjuden eftersom den anses skymma för andra åskådare och i värsta fall kan användas som ”vapen”.

Inomhusarenan Wembley Arena har också portat stickan liksom Storbritanniens största konsertarena O2 samt London´s National Gallery.

USA: Även i USA växer förbjudsjakten trots att självaste president Barack Obama gillar den skarpt. The Met, MoMA och Guggenheim-museet i New York City har alla satt stopp för den liksom Seattle Museum of Art och The Smithsonian Institute i Washington.

Frankrike: På Centre Pompidou i Paris bereds just nu ett förbud liksom på konstmuseet Louvren. Hur skulle det se ut med en repa på Mona Lisa?

På slottet Versailles var man oroliga för att speglar, möbler och konstverk skulle få märken av viftande selfie-stickor.

Australien: National Gallery of Australia i Canberra har också infört totalförbud.

Sydkorea: Allra längst i förbudsivern har man gått i Sydkorea. Där tänker man sätta dit tillverkare av ocertifierade selfiepinnar och hotar med fängelsestraff eller böter på 30 miljoner won, lika med 215000 kronor!

Där har man också konstaterat att den inbyggda bluetooth-teknologin i ocertifierade selfiepinnar stört det allmänna telekommunikationsnätet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Foto