36 timmar Åre

RESA

Få ut det bästa av skidmetropolen

Foto: Buustamons fjällgård, Platåkåtan, Badet på Holiday Club, Åre torg, Offpist på Åreskutan, Åre chokladfabrik och afterski på Fjällgården.

Åre är mer än en skidort med Sveriges bästa backar.

Det är dessutom en ”riktig” by fullproppad med nöjen, krogar och upplevelser.

RESA:s Daniel Ohlsson och Johan Söderlund visar hur man får ut det bästa av skidmetropolen på 36 timmar.

Dag 1

09.01 rusta dig på Åre torg

Liftkort och hyrskidor plockar du upp i Skistars butik vid Åre torg. Om du snabbt behöver komplettera med skidglasögon eller en ny fräck mössa, så ligger Stadium precis intill med ett stort utbud.

www.skistar.com

www.stadium.se

09.33 Upptäck Åre

Ta stolliften VM6:an eller Gondolen upp till toppen. Är du första gången i Åre kan det vara klokt med en pistvisning. Skistar anordnar vissa dagar turen ”Upptäck Åre”.

www.skistar.com

15.15 Knuff, öl och allsång

På Fjällgårdens afterski är det trångt, knuffigt och gemytligt. Fullt ös till klassiska låtar som ”Sweet Home Alabama” och Björn Skifs ”Michelangelo”. Öppet varje dag från klockan 14. Ta dig hit med bergbanan (gratis) från Åre torg eller ta backen snobbrännan ända fram till dörren.

www.fjallgarden.se

18.10 Barnens bästa åk

Vi som inte fått nog av åkning under dagen kan få en grandios final i vattenrutschbanan på Holiday Clubs äventyrsbad. Den är lång, blöt och fartfylld – ett paradis för barn och barnsliga vuxna. Eller så kan du plaska runt i någon av de många poolerna. Inträde vuxen/ungdom 175/110 kronor. Inträde till Sauna world kostar vuxen/ungdom 250/200 kronor och då ingår inträde till äbentyrsbadet.

www.holidayclub.se

11.49 Lunch vid brasan

Den lilla Platåkåtan i Tottbacken har byggt ut. Varm choklad med vispgrädde och viltröra i pitabröd tillhör höjdarna.

www.platakatan.se

14.30 Glid för trötta åkare

Glid högt ovan mark längs ett nätverk av stålvajrar – mitt i skidsystemet. Åre Zipline är ett perfekt eftermiddagsäventyr för trötta fötter, särskilt i slutet av säsongen då snön blir blöt och tung redan strax efter lunchtid. Pris för vuxna från 550 kronor.

www.campare.se

16.00 Choklad och rosiga kinder

För riktiga livsnjutare är ett besök på Åres chokladfabrik ett måste. Här tillverkas handgjorda praliner av ett gäng käcka kvinnor med rosiga kinder. Missa inte att provsmaka pepparkaks- eller blåbärstryffeln. Björnänge nära uppfarten mot Åre Björnen. Öppet klockan 10–17.

www.arechokladfabrik.se

19.30 Definitionen av mys

Den bästa upplevelsen av Bustamons fjällgård får du på kvällen. En bandvagn tar dig upp till Åres mest lantidylliska restaurang. Här serveras jämtländska delikatesser, till exempel rostad renrostbiff med smörstekta kantareller, i skenet från en öppen spis. Grunda med en vargtass på Buustamons hembrända sprit och toppa upplevelsen med ett hett badtunnebad ute i snöyran. Hela kalaset kostar från cirka 800 kronor per person. Vill du göra helkvällen till en hel natt så kan du ta in på Buustamons mysiga hotell.

www.buustamonsfjallgard.se

23.30 Klubba rätt

På helgerna är det fult ös på varenda nattklubb i Åre; Dippan, Bygget, Country Club, Werséns nya klubb och Dahlboms. På söndagar är det Dippan som gäller, måndagar Country Club och Werséns och tisdagar Bygget, vilket är störst till storleken och har de mest kända artisterna. Fullt ös till klockan 02.00 då Åres nattliv stänger.

www.bygget.se

21.30 Hetta i vinternatten

Ta dig från kalla minusgrader utomhus till Karibiens och Sydamerikas värme i ett steg. Restaurang Supper är välkomnande och superhipp på en och samma gång. Paradgrenen är smårätter som alla vid bordet delar på. Gambas med räkor, chili och vitlök för149 kronor tar dig omedelbart till varmare breddgrader. Svalka dig med en piña colada.

www.supper.nu

02.10 Sov flott(igt)

På hamburgerian Max vid Åre torg kan du fylla magen med energi för en god natts sömn. Öppet till klockan 03 fredags- och lördagsnätter.

www.max.se

DAG 2

09.15 Våga utanför pisten

Efter en dags uppvärmning vågar man tänja på gränserna. Stanna till vid Åre Lavincenter nära änden av Stjärnbacken (håll till vänster). Här jobbar lavinexperten Mårten Johansson. Han har koll på de senaste lavinrapporterna och ger gärna tips och råd till den som vill åka offpist.

www.arelavincenter.se

11.40 Korvlunch

Från toppen av Tottliften kommer du till skidområdet Björnen. Här hittar du Åreskutans bästa lunch: korvar – och surkål. Jippi!

www.kastrullen.com

12.50 Lyxa som Zlatan

När du ändå är på den här sidan av berget ska du passa på att besöka superlyxiga Copperhill Mountain Lodge. Och kanske ta ett parti biljard precis som Zlatan Ibrahi-movic gjorde då han firade sin semester just här.

www.copperhill.se

...och om du hinner

Åre Glashytta formger och skapar glas på plats i Gamla Stationshuset i Duved.

www.areglashytta.se

Åk offpist på Åreskutans baksida och landa på Djupa gruvans krog i Huså.

Ring Huså fjällanläggning på 0647-420 00. Skoterskjuts tillbaka till Åre från 150 kronor.

www.gruvbacken.com