Varma vänliga ökenvindar i Oman

Av: 

Anders Sandberg

Resa | Oman

Som ett Dubai utan storhetsvansinne

Det är svårt att sätta fingret på vad som är mest speciellt med Muskat, förutom att den leende staden får dig på ett behagligt humör.

Men det är just det – de vänliga människorna, alla skratten.

Följ med RESA till Oman – ett Dubai utan storhetsvansinne.

Luften är sammetsmjuk och doftande.

I Qurm Park i Muskat pågår den årliga festivalen. Sångarna kommer från en by några mil bort och har framträtt på scenerna under dagen.

Nu spelar och sjunger de bara för sitt eget nöjes skull. De är klädda i sina traditionella dräkter och sjunger som de brukar på bröllop och fester hemma i byn.

Jag blir accepterad och välkomnad in i kretsen med självklar vänlighet. Ett värmande minne att ta med hem till vinterkylan i Sverige.

Om man inleder bekantskapen på rätt sätt är det lätt att få vänner i Muskat. När två omanier möts utbryter en lång radda av hälsningsfraser och frågor om släktens hälsotillstånd. Man vinner hjärtan genom att säga ”how are you?” och småprata lite innan man kommer till sitt ärende.

Vid flygplatsen försöker jag pruta med den gråskäggige chaufför som erbjuder taxi in till stan. Han avväpnar mig direkt:

– Gourmet price, säger han med ett plirigt leende och får mig att skratta. Sedan agerar han guide och pekar ut intressanta saker på vägen till hotellet.

Muskat är en vacker stad som har lyckats bevara sin arabiska själ. Att anlända direkt från det übervräkiga Dubai med sina skyskrapor i glas och stål ger en slående kontrast.

Köp utsläppsrätter - hjälp miljön

Det är inte bara för att döva samvetet: den koldioxid som du köper kommer aldrig att släppas ut.

Här kan du köpa utsläppsrätter:

www.snf.se

www.atmosfair.de

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Oman