Häng med till härliga, soliga Karibien – i USA

Foto: Allover Press/Alamy
Strandhäng. Efter den vackra bilturen genomn Florida Keys väntar skön vila på Smathers Beach på Key West.
RESA

Det brukar ju heta att det är resan som är målet.

När det gäller Florida Keys, en unik skärgård med över 1700 öar, stämmer det perfekt. Långt där framme hägrar Key West, men det finns mycket att se på vägen.

Vi tog bilen genom USA:s eget Karibien.

Skön underhållning.

Den sprillans nya hyrbilen som ska ta mig söderut är skönt nedcabbad. På radion ljuder en smörig countrystation. Så, med lite hästjazz i högtalarna ser jag fram emot en härlig bilresa längs med Florida Keys. Målet är Key West, den sista ön i pärlbandet som ingår i ”The Keys”

Key West är inte bara Floridas utan hela USA:s sydligaste spets.

Resan hit är ett suveränt sätt att avsluta en resa till Florida. Särskilt efter ett besök i Miami, Fort Lauderdale eller Orlando blir det en extra bonusupplevelse av Karibien att ta med sig hem.

Krokodilvarning!

Vägen ner genom ”The Keys” är i stort sett spikrak och medan bilen smidigt glider genom Everglades träskmarker söder om Miami, passerar jag flera trafikskyltar som varnar för att här i nationalparken kan det dyka upp både krokodiler och andra vilddjur på vägen.

– Vad var det där!?

Var det verkligen en krokodil som dök ner i diket?

I sin sträckning ner mot Key West passerar Overseas Highway flera mindre byar. I varje samhälle finns skyltar som pekar mot närmaste orkansäkra skyddsrum.

Vägen är förhållandevis smal och trafiken ganska tät. Större delen av resan går över korta eller längre broar. Sammanlagt 42 broar binder samman reven ner mot slutstationen Key West.

Under färden sker en mjuk och gradvis övergång från den täta träskmarken som omger den första sträckan av vägen till den karibiska delen av Florida Keys som tar över längre söderut.

På Anne’s Beach i Monroe County träffar jag Bob och Mary Winfield från Tennessee. De berättar att de har semestrat vid Florida Keys under tjugo års tid.

– Nej, vi kan inte få nog av Florida Keys, säger Bob Winfield som brukar tillbringa större delen av semestern i en djup solstol en bit ut i det grunda havet.

”Vackrare än Hawaii”

Anne’s Beach vid Lower Matecum Key är en vykortsvacker, palmkantad strand med turkosblått vatten.

– Visst är det vackert, säger de. Vi har semestrat tidigare i både Kalifornien och på Hawaii men det slår inte detta. Här i The Keys har vi hittat vårt andra hem och här har vi många nära vänner.

Winfields går i pension om ett par år och diskuterar dagligen vilken av öarna de ska bosätta sig på.

– Kanske köper vi en stor husbil. Då behöver vi inte bestämma oss överhuvudtaget, säger Mary Winfield.

Resan går vidare, allt längre söderut. Nya broar och samhällen dyker upp samtidigt som solen sakta sjunker ner mot horisonten.

När jag når fram till Key West skymmer det. Känslan här på ön är helt igenom karibisk. Samtidigt som ön ändå är sammanbunden med USA.

Till Kuba är det bara 150 kilometer.

– Det är så nära att man nästan kan inbilla sig att man ser Havanna blinka där borta i mörkret, säger en man senare under kvällen.

När mörkret faller brakar cikadornas konsert igång. Medryckande salsa vibrerar från barer och restauranger. Ett besök i Key West ger en intensiv upplevelse av Karibien när vintern hemma är som mörkast.

Fem sköna ö-stopp

1. Key Largo – mest poppis

Efter Key West är Key Largo den mest populära ön och hit åker många amerikaner för att dyka, fiska och bara njuta semesterliv i gigantiska husvagnar som står uppställda i långa rader några meter från havet. Stora vägskyltar pekar mot den ena semesterbyn efter den andra längs vägen.

John Pennekamp Coral Reef Park heter USA:s första undervattenspark. Hit kommer dykare från hela världen för att se korallrevet och djurlivet runt norra delen av ön. Att simma med delfiner och paddla kajak är också populärt.

2. Ät alligator på Key Islamorada

Söder om Key Largo ligger de fyra öarna som räknas till Key Islamorada. Det här är sportfiskarnas paradis och det finns mängder med uthyrare och arrangörer av fisketurer till reven strax utanför ön. Här finns också fina stränder.

Ät på Green Turtle Inn Restaurant, originell vägkrog med prisvärd mat. Förutom vanlig amerikansk mat (i stora portioner) kan man prova alligator, sköldpadda och lokala specialiteter som conch – en slags havsnigel.

www.greenturtlekeys.com

3. Marathon Key – bra för familjer

Känd för sina fashionabla hotell och vackra stränder. Marathon är populär bland kändisar som Bruce Willis och smörsaxofonisten Kenny G. Det är här man känner sig närmast Karibien – med kristallklart vatten och palmklädda stränder. Här finns mycket för familjen: delfinarium, naturmuséer, vandringsleder, fisketurer... På Sea Shell Beach Resort hade delfinen från tv-serien ”Flipper” sitt ursprungliga hem på 1960-talet.

www.seashellbeachresort.com

4. Fågelskåda på Big Pine Key

Tillhör Lower Keys i slutet av pärlbandet. Hit kommer folk främst för att åka på utflykt med båt. Fågelskådare lockas till Big Pine och omgivningens fågelarter, men här finns också gott om dykfirmor och snorkelvänliga stränder.

Ät på Boondocks Grille & Drafthouse, söderhavskitsch när den är som bäst. Grillad mat i en gigantisk palmhydda med välsorterad bar borgar för en häftig upplevelse.

www.boondocks.us.com

5. Key West – Hemingways hemö

Sist på Overseas Highway kommer Key West. Här är man närmare Havanna på Kuba än Miami. Det är länge sedan Ernest Hemingway bodde här och i dag är ön långt ifrån pittoresk.

Key West är sedan många år en av USA:s populäraste turistdestinationer och massturismen har satt sina spår. Här finns visserligen områden med fina gamla hus och det går både att äta god mat och njuta av en betagande solnedgång vid hamnen. Men de ofta orimligt höga priser på mat, rum och aktiviteter på ön – tillsammans med den stora mängden besökare, gör att man saknar lugnet från övriga öar i Florida Keys.

Joakim LLoyd Raboff
Foto: Joakim Lloyd Raboff & The Monroe County Tourist development council

ARTIKELN HANDLAR OM