Mamma Mia 2 - här spelades filmen in

Publicerad:
Uppdaterad:
En av filmens inspelningsplatser är Komiza - öns näst största stad.
Foto: xbrchx / iStockphoto
En av filmens inspelningsplatser är Komiza - öns näst största stad.

Mamma Mia

På ön Kalokairi hittade Donna Sheridan sina tre män och fick dottern Sophie, i filmerna Mamma Mia! Men ön finns inte på riktigt, och uppföljaren till filmen om Donna och Sophie spelades in i Kroatien, på ön Vis.

För 10 år sedan hade Mamma Mia premiär, och i juli var det återigen dags för tittarna att nynna med till ABBA-låtar och förundras av vacker natur när Mamma Mia! Here we go again, hade premiär. Filmen utspelar sig både efter första filmens händelser, och innan, när Donna först kom till den grekiska och fiktiva ön Kalokairi. Men när man valde inspelningsplats för filmens uppföljare så valdes Grekland bort.

Foto: Jonathan Prime
För 10 år sedan hade Mamma Mia premiär, och under sommaren var det dags igen.

Filmades i Kroatien

Första filmen om Donna och dottern Sophie spelades in på den grekiska ön Skopelos, vilket ledde till att turismen ökade markant på ön. Redan 2008 hade turismen ökat med 12,5 procent på ön. Men när det var dags för uppföljaren till succéfilmen valde man bort Grekland för Kroatien. Enligt Daily Mail var grekisk byråkrati pengasparande anledningen till beslutet. Istället spelades filmen in på kroatiska Vis - en ö i Dalmatien.

Foto: Jonathan Prime
Mamma Mia 2 inspelar sig delvis 1979 - när mamma Donna var ung.

Vacker natur

Två timmar utanför Split ligger Vis. Med sitt kristallklara vatten, många stränder, klippor och kryddor är det inte så konstigt att man valde just Vis för inspelningen. Stränderna Kamenica och Zaglav är perfekta för ett dopp i det blåa vattnet eller en stund i solen. Är du intresserad av äventyr kan ett besök till Modra, den blå grottan, vara mer passande. Dit kan du ta dig med båt och se solens strålar reflekteras i vattnet och skapa ett blått ljus i grottan. Du kan också bestiga öns högsta topp, berget Hum, som är nästan 600 meter över havet och bjuder på en fantastisk utsikt. Runt om på ön växer det dessutom vilda kryddor som timjan och rosmarin, så vidga näsborrarna när du promenerar på ön.

Foto: Alice Kadhammar
I grottan Modra blir vattnet alldeles självlysande av solens strålar.

Inspelningsplatserna

Mamma Mia! Here we go again inspelades främst på fyra platser på ön. Viken Barjoska, staden Komiza, stranden Stiniva och staden Vis. Mycket av filmen spelades in i Barjoska, en vik på öns västra sida som bara går att nå med båt. Även stranden Stiniva syns i filmen, och redan innan inspelningen var platsen populär bland besökare på grund av det vackra läget. Stranden är skyddad av klippor och det är enklast att ta sig dit med båt, även om det också går att promenera ner. Komiza och Vis är de största städerna på ön. Den förstnämnda är en sömnig liten fiskeby, den andra lite större med en äldre stadsdel fylld av trånga gränder, torg och kyrkor, och båda städerna syns i filmen.

Foto: xbrchx / iStockphoto
Stiniva var en populär strand redan innan filminspelningen - och det är inte svårt att gissa varför.

Lång historia

Ända sedan stenåldern har det funnits bosättningar på Vis, och det finns mycket historia på ön. Bland annat har vinodling varit stort på ön historiskt, och är så än i dag. Vinet Vugava är ett unikt, vitt vin som tros ha producerats i över 2 000 år på ön. Men trots detta så är ön lugn, orörd och relativt okänd. Detta kan bero på att Vis var stängd för turister fram till 1989 på grund av att jugoslaviska armén hade en militärbas på ön.

Foto: xbrchx / iStockphoto
Naturen, vinet, kryddorna. Vis har mycket att erbjuda.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA