Här är de barnvänligaste länderna i Europa

Spanien anses vara den mest barnvänliga semesterdestinationen.
Spanien anses vara den mest barnvänliga semesterdestinationen.

Planerar du en resa för familjen på höstlovet? Ta en titt på den här topplistan – semesterexperten HomeAway listar de mest familjevänliga länderna i Europa.

Sand mellan tårna, en ljummen havsbris och nyfångad fisk på den lokala tavernan... Vi kan nog alla sakna den sköna semesterkänslan och värmen oavsett om vi semestrade utomlands eller hemma i Sverige i år.

Många planerar höstens och vinterns resor redan nu och om du är ute efter ett riktigt barnvänligt resmål så kan HomeAways lista vara en bra guide. Uthyrningsföretaget har frågat sina svenska kunder vilka länder de anser vara mest familjevänliga. I topp ligger Spanien med nästan 42 procent av rösterna. Det är inte så konstigt, Spanien är ett av svenskarnas mest populära resmål. På andra- och tredjeplats ligger Grekland och Danmark.

Danmark favorit

Även när samma fråga gick ut till företagets alla kunder i hela Europa hamnade Spanien överst på listan. Men sedan skiljer sig länderna åt, européerna rankar sedan Italien, Portugal och Frankrike som de bästa länderna för en familjesemester.

Medelhavsländerna är kända för att ha en tolerant inställning till barn på restauranger och offentliga platser. Men européerna anser även att Danmark är ett barnvänligt land och placerar landet på plats fem på listan. En förklaring kan vara att Köpenhamn trendar som design- och matstad samt att Billund och Legoland lockar många äventyrssugna barn.

På frågan om vad som gör ett land familjevänligt svarar över 50 procent av de tillfrågade att lokalbefolkningen alltid får familjer att känna sig avslappnade och välkomna. Ett annat svar som fick många röster var att det valda landet har ett stort utbud av familjeanpassade aktiviteter såsom nöjesparker och vattenland.

De mest familjevänliga länderna enligt oss svenskar

 1. Spanien
 2. Grekland
 3. Danmark
 4. Italien
 5. Frankrike
 6. Portugal
 7. Tyskland
 8. Sverige
 9. Norge
 10. Finland

De mest familjevänliga länderna enligt Europa

 1. Spanien
 2. Italien
 3. Portugal
 4. Frankrike
 5. Grekland
 6. Danmark
 7. Österrike
 8. Storbritannien
 9. Nederländerna
 10. Tyskland

Undersökningen genomfördes av semesterexperten HomeAway under perioden januari till mars 2018. Nära 3 300 svarande deltog i undersökningen från åtta europeiska länder, däribland Sverige.

Missa inte vår fullspäckade resguide till Mallorca med barn!
Publisert:

LÄS VIDARE