Då börjar Norwegian att flyga Dreamliner

Av: 

Anders Hedberg

Resa | Flyg

Nu har flygbolaget Norwegian bestämt vilka datum man kommer att börja flyga långdistans med Boeing 787 Dreamliner, uppger nyhetsbrevet Stand by.

Egentligen skulle det ha skett i samband med lanseringen av bolagets första långlinjer till New York och Bangkok nu i månadsskiftet maj-juni.

Men sedan alla 787:or belagts med flygförbud i januari, efter incidenter med överhettade batterier i planens elsystem, fick Norwegian tänka om. Till premiären av långlinjerna har bolaget därför hyrt två Airbus 340-plan.

För några veckor sedan kunde dock de första Dreamliner-planen lyfta igen, sedan Boeing modifierat batterilösningen ombord.

Vill inte bekräfta

Enligt Stand by sätter Norwegian in de första 787:orna i långlinjetrafik från Stockholm och Oslo till Bangkok den 31 augusti. Dagen därpå börjar trafiken till New York med planet.

Först med Dreamliner i Norden blir dock Japan Airlines. Den 1 juli startar bolaget dagliga avgångar på linjen Helsingfors-Tokyo.

Norwegian vill inte bekräfta de datum som Stand by uppger.

– Jag vet inte var de fått det från. Vi har inte gått ut med några datum än, säger informationschefen Åsa Larsson till Aftonbladet Resa.

Börjar flyga i Europa

Norwegian räknar med att få sin första Dreamliner-leverans i slutet av juni. Planen kommer först att sättas i trafik på bolagets rutter inom Europa, tills det är dags för långlinjestart.

Boeing tillverkar nu sju stycken 787:or i månaden men siktar på att skruva upp takten till tio i månaden.

Hittills har 52 exemplar av modellen levererats. Den amerikanska tillverkaren har totalt 800 beställningar från 58 kunder världen över.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg