Smygläs: På rätt spår genom USA

Foto: LINDA GREN

Järnvägen är ett annorlunda sätt att ta sig an den amerikanska västkusten.

Inte det snabbaste, men med stora panoramafönster får man chans att njuta av det majestätiska landskapet.

Dessutom har man tid för intressanta möten och långa samtal.

NYTT NUMMER! Säljs med Aftonbladet 15 - 28 april 2015, missa inte!

Det kunde ha startat bättre. Vi hamnar mitt i tumultet inför årets viktigaste match. Seattle tar emot grannstaten Portland Timbers och 50000 supportrar trycker på för att nå soccerstadion intill stationen.

Men väl inne på King Station är det lugnare. Stationen är en stilig tegelbyggnad som byggdes i början av nittonhundratalet, sedan fyrtio år huserar Amtrak här.

Efter incheckningen som påminner om den på en flygplats med säkerhetskontroll och invägning, där de som har sovvagn radar upp sig i en kö och de som bokat sittplats står i en annan, är det snart dags att borda den silverglänsande Coast Starlight.

Tåglinjen är en av Amerikas klassiska. Sträckan från Seattle till LA går genom tre delstater. Washington, Oregon och Kalifornien.

Exakt på tidtabell

Väl ombord visar vår konduktör Wendy Miller kupén. Wendy har konduktörsjobbet som retirement job.

– Jag älskar det, man möter så mycket spännande folk från hela världen, säger hon samtidigt som hon visar sovvagnen med fönster och sittplatser på båda sidorna.

Wendy delar ut nattkit med tandborstar, tvål, schampo. Vagnarna är dubbeldäckade med sovvagnar och badrum nere, restaurangvagn och bistro uppe. På våningen under restaurangen finns bio och bar. Kaffe, juice, frukt och mousserande vin finns i varje vagn, en konduktör per vagn håller koll på av- och påstigningar.

Exakt på tidtabell rullar tåget genom Seattles förorter. Tuggar förbi Boing, samtidigt som vi följer dagens färdväg på kartan. Förbi Kent, Tacoma, Puget Sound och Olympia Lace vidare mot Kelso Long view, Columbia River och gränsen mot Oregon. 

Servitrisen Mary i restaurangvagnen kommer aldrig att vinna några charmpriser, hon hör dåligt på ena örat och svarar ”pardon me?” vad man än säger. Men hon trollar fram förrätt, huvudrätt och efterrätt på ett imponerande sätt vid varje sittning.

Läs hela reportaget om tågresan i nya numret av Resa, i butik 15 – 28 april 2015

Mer smygläsning här

NYTT NUMMER! Säljs med Aftonbladet 15 - 28 april 2015, missa inte!

Nytt nummer av Resa i butik 15 april

Jonas Henningsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

USA