Nu solsäkrar vi oss – för nästa vinter

Resa

Intresset för charterresor är större än på länge.

- Betydligt fler, framför allt barnfamiljer, har bokat resor till solen inför nästa vinter jämfört med samma period förra året, säger Peter Hellström informatör på Fritidsresor.

Den kommande vintern ökar Egypten utbudet av resor till landet med 40 procent.
Den kommande vintern ökar Egypten utbudet av resor till landet med 40 procent.

Kanske har köldknäpparna dragit tag i resnerven. Charterbolagen har redan nu märkt bokningstryck på solresor kommande vinter.

Kylan höjer ressuget

– Antalet sålda resor är just nu 20 procent fler än förra vintern vis samma tid då utbudet var likvärdigt det vi har nu. Många som avvaktat under konjunkturen passar nu på att boka. Det kalla vintervädret och signaler om ljusningar i ekonomin påverkar, säger Peter Hellström informatör på Fritidsresor.

Trenden har vänt

På Apollo tror man att efterfrågan på resor nästkommande vinter kommer att vara tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen. Den innevarande vintern har de märkt av en viss försiktighet i bokningsmönstret. Men trenden har vänt.

– Nu ser det ut som om människor bokar nästkommande vinters resor tidigare än förra året, säger Kajsa Moström.

Barnfamiljer ivrigast

Barnfamiljerna är ivrigast att få solvinter och många av dem planerar semestern på nydebutanten Sri Lanka. De största charterbolagen satsar stort på ön som på grund av oroligheter i princip har varit stängd för turism.

– Sri Lanka är mer Indien än Thailand och erbjuder en otroligt vacker natur och fantastiska stränder, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Ökat utbud

Apollos vintersatsningar den kommande vintern handlar förutom Sri Lanka om Egypten. De ökar utbudet av resor till landet med 40 procent.

– Det är första gången i vår historia som det inte är Kanarieöarna som är vårt största vinterresmål, säger Kajsa Moström.

Thailand billigare

Thailand är fortfarande svenskarnas favorit. Apollo släppte nästa vinters resor till resmålet till försäljning strax innan jul. Utbudet är omkring sju procent större i år och efter en dryg månad har bokningarna slagit alla tidigare rekord. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med mer än 300 procent. Kajsa Moström uppger att priserna på nästa vinters resor till Thailand är lägre än denna vinters.

Kronan har stärkts

– Det är på grund av att kronan stärkts. Till exempel är priserna på resor till Thailand 1000 kronor billigare än förra året.

En annan tendens som håller i sig är plånboksfri semester. Framför allt barnfamiljer väljer all inclusive.

– Antalet boenden med lite högre standard blir fler. För många är det viktigt att boendet håller bra klass, gärna samma nivå som hemma, säger Peter Hellström.

Spa- och designhotell

Magdalena Öhrn framhåller att resenärerna inte nödvändigtvis efterfrågar lyxigt boende. Men de ska gärna ha bra läge eller vara nischade, familjehotell, designhotell eller spahotell.

– Hotellet är i dag allt viktigare för våra resenärer, många väljer till och med hotell före resmål, säger hon.

Thailand

Svenskarna fortsätter att älska Thailand. Nya hotell poppar upp som svampar ur marken. Vissa bolag går in för att tillfredställa barnfamiljerna medan andra riktar sig till äventyraren.

Utöver alla paketlösningar och standardhotell verkar trenden gå mot ett mer personligt boende. Fritidsresors Blue Unique-hotell Indigo Pearl i Phuket är ett exempel på nytänkande. Designhotellet, som är uppfört på platsen för en gammal tenngruva, har en gedigen industrikänsla och en mäktig atmosfär.

Sri Lanka

Årets populäraste nykomling. På sydvästkusten ligger de flesta resmålen som Bentota, Unawatuna och Hikkaduwa, inte långt från största staden Colombo. Efter inbördeskrigets oroligheter är Sri Lanka tillbaka som ett självklart charterresmål.

Sri Lanka bjuder på fantastisk natur och underbara stränder, som en mix av Thailand och Indien. De flesta bolagen erbjuder rundturer på ön. Något som inte bör missas är ruinstaden Polonnaruwa. Både Ving och Fritidsresor kommer inför nästa vinter lansera kombinationsresor där en vecka på Maldiverna ingår.

Egypten

Hurghada och Sharm el Sheikh hör till nordbornas stående vinterfavoriter och Egyptentrenden håller i sig. Inför nästa vintersäsong satsas det mer än någonsin på nya orter, fler resor och spännande rundturer. El Sukhna, en nyhet, ligger norr om de ingångna turistorterna och bara 11 mil från Kairo. Perfekt placering om man utan stress vill hinna med både pyramider och strand.

Kanarieöarna

Ständigt lika aktuell är Atlantens behagliga ögrupp. En enkel avkoppling endast tre timmar bort dit många återvänder. Gran Canaria, som de senaste åren genomgått en ansiktslyftning, toppar reslistan följt av Fuerteventura och Teneriffa.

Go west

Stjärnorna i väst är Dominikanska Republiken, Mexiko och Kuba. Redan i år har intresset för Mexiko ökat och vi spår en riktig dundersäsong nästa vinter. Dykarparadis och uråldriga tempelstäder väntar den som tar sig hit. Yucatánhalvön som sträcker sig ut i karibiska havet erbjuder både superlyx och enklare boende. Aruba, den lilla ön norr om Venezuela, är ett annat stillsamt semesterparadis för solälskaren.

Amanda Elander
Linnea Uddenmyr

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa