”Jag gillar att resa ensam”

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:

– Lena Sundström om sina resvanor

Lena Sundström med maken Bo Sundström i ”På Spåret”
Foto: ROGER LUNDSTEN
Lena Sundström med maken Bo Sundström i ”På Spåret”

I kväll tävlar Lena Sundström i kvartsfinalen av På Spåret. Förra gången gick sådär men nu är hon och maken med på tåget igen. RESA har snackat resvanor med journalisten och författarinnan som gärna semestrar ensam.

Vilket är ditt starkaste resminne?
– När en luggsliten och väldigt viktig nalle försvann i en taxi i San José i Costa Rica, och sedan återfanns med hjälp av telefonkedjor taxichaufförer emellan.

Vilket är ditt värsta resminne?
– En skidresa till Saalbach när jag gick på gymnasiet. De andra sa att de inte heller kunde åka skidor, men när vi kom ner till Saalbach hajade jag att de bara hade sagt det för att de behövde fylla den sista platsen i stugan. Det var bara jag som inte kunde åka skidor. Jag plogade vilse redan första dagen och kom ner i en annan by, och fick ta en buss tillbaka. Jag hade hoppats på att komma ut i världen, men alla i hela byn pratade svenska.

Vilken är din bästa stad?
– Jag älskar Köpenhamn, även om det är lite dyrt just nu. Men det är nära, och många av mina favoritställen ligger i Köpenhamn. Att gå ut på Vega, gå och käka på Le Le, hänga på caféerna på Nørrebro, och låna en cykel på hotellet så att man kan ta sig runt på egen hand. Det är grymt.

Vad reser du aldrig utan?
– Mina små svarta anteckningsböcker. Och en bra pocketbok. Jag gillar att resa ensam, samtidigt som böckerna blir ett sällskap att hålla i handen, på parkbänkar, på barer, på restauranger.

Vilken blir nästa resa?
– Till Köpenhamn. Min bok kommer ut på danska nu, så det blir ganska mycket intervjuer där. Skulle gärna komma iväg till Reykjavik i jul eller nyår, men vet inte om jag får med mig resten av familjen.

Till sist: vart går din drömresa?
– Jag skulle vilja åka till Vietnam och vara där lite längre. Jag är väldigt matfixerad när jag reser. Älskar att äta maträtter jag aldrig har ätit innan. Det vietnamesiska köket är mitt favoritkök, så jag inbillar mig att jag kommer att kunna vara där länge utan att längta hem.

*I kväll möter Sundströmmarna (Bo och Lena) Vanna och Göran Rosenberg.

Publicerad: