Restipsen från de som vet bäst

Av: 

Johan Söderlund

Resa

Våra "världskorrar" listar sina guldkorn

Vill du få "insider"-tips till ditt favoritresmål?

Våra reportrar på plats ger dig koll på läget...

...till London, New York, Paris, Barcelona, Rom, Bangkok, Tokyo, Rio de Janeiro, Kapstaden och Amsterdam.

På gång i London

ABBA World har världspremiär den 27 januari på Earls Court Exhibition Center. 25 rum är fyllda med prylar, bilder, kläder – och musik så klart! Här kan du dessutom själv uppträda med dina Idoler med hjälp av avancerade hologram. Utställningen pågår till 28 mars.

www.abbaworld.com

www.eco.co.uk
 

Missa inte

Wicked är en genialisk musikal baserad på Trollkarlen från OZ, men sett ur ett helt annat perspektiv. Låt dig inte lockas av nån saggig fantom, oljiga Grease eller uttjatade Les Miserables. Se den ändå! Visas på Apollo Victoria.

www.apollovictoriatheatre.org
 

Sista chansen

Bara veckor kvar av hyllade Svansjön. Matthew Bourne är en av Englands mest efter traktade dansare. Hans uppsättning av den här baletten får en helt ny, tuffare stil med bara manliga dansare. Visas på Sadler’s Well till den 24 januari.

www.sadlerswells.com
 

Just nu...

...shoppar jag på Abercrombie & Fitch på Burlington Gardens 7. Sportigt skönt och snyggt för både killaroch tjejer. Tycker du att personalen är het? Det gör jag med, men se upp med vad du säger, en handfull svenskar är anställda i butiken.

www.abercrombie.com

På gång i New York!

Bara två månader kvar nu ... till onsdag 17 mars och St Patrick Day Parade, alla paraders moder i New York. Irländarna firar sitt skyddshelgon och hela stan klär sig grön, från Empire State Buildings topp till alla som invaderar pubarna för att dricka öl för, som det så vackert heter, helgonets hälsa. Jojo.

Missa inte

Amatörernas kväll på Apollo Theatre i Harlem drar igång onsdag 27 januari. Här har Duke Ellington, James Brown, Aretha Franklin, Michael Jackson och Lauren Hill slagit igenom. Njut också av publiken, som är elakare än alla idoljurys till- sammans.

Sista chansen

30 maj ska det vara over and out efter cirka 500 före- ställningar. William Steigs bok ”Shrek!” blev först film 2001 innan den blev musical på Broadway Theatre 2008. Men nu sjunger det färgsprakande gänget snart på sista versen.

Just nu...

Är du i New York mellan 25 januari och 7 februari? Missa då inte att smörja kråset under Winter Restaurant Week. En del kanonkrogar tar bara en fjärdedel av ordinarie lunch- och middagspris. Boka på sajten som öppnade i förrgår. Först till kvarn ...

www.nycgo.com/restaurantweek

På gång i Barcelona!

Stadens stolthet FC Barcelona lottades mot formsvaga Stuttgart i åttondelsfinalen av Champions League, och den redan segervissa supporterkretsen fick ännu en anledning att jubla. Den 17 mars är det dags för överkörning på Camp Nou.

Missa inte

Formel 1-cirkusen kommer till Barcelona 7–9 maj. Även om man inte bryr sig om lättklädda tjejer och snabba bilar lär det bli rejält drag i staden och hela nationens gullegris Fernando Alonso, som bytt till superstallet Ferrari i år, gör årets första tävling på hemmaplan.

Sista chansen

Katalonien har fostrat en uppsjö av konstnärer vars verk spridit sig i Europa. I vår firar det nationella katalanska konstmuseet 75 år. Utställningen pågår fram till mitten på april.

Just nu...

... tar jag gärna linbanan till Tibidabo, Barcelonas högsta punkt, med en magnifik utsikt över staden. Kyrkan och det lilla nöjesfältet är också värda ett besök om du vill sitta i ett Pariserhjul och få rejäl svindel. Vid den här års tiden får man dessutom vara nästan för sig själv.

rom - karin - gul

På gång i Rom!

Stort på gång under året är Caravaggio på Scuderie del Quirinale. Missa inte den här utställningen i de fantastiska utställningslokalerna vid Quirinalen. Utställningen pågår mellan den 18 februari–13 juni.

www.scuderiequirinale.it

Missa inte

Den lilla eleganta stadsparken Villa Balestra har precis nyöppnat efter över ett år av renoveringar. Villa Balestra ligger i stadsdelen Parioli och från parken har man en fantastisk utsikt. Det ligger ett trevligt café här också. Via Bartolomeo Ammannati.

Sista chansen

Passa på att se Apocalypse WOW! på Macro, museet för modern konst. Det här är urban konst och popsurrealism. Utställningen hål- ler på till den 31 januari.

www.macro.roma.museum

Just nu...

Just nu letar jag inredningsprylar på marknader i Rom. Den första och tredje söndagen i varje månad är det den stora loppmarknaden La Soffitta Sotto I Portici på Piazza Augusto Imperatore. Marknaden öppnar klockan 10.

På gång i Paris

Paris nya ”Docklands” invigs i maj eller juni. En flera hundra meter grön slingrande byggnad blir Paris nya mode- och design center. Kaféer, restauranger, butiker och scener på gångavstånd från t-banestationen Bibliothèque François Mitterrand.

Missa inte

Cirkusen uppfanns i Frankrike. Zingaro är en genre för sig, somliga kallar det hästbalett. Grundaren Bartabas firar 25 år med sin cirkus och bjuder på ett poetiskt spektakel där hästarna är stjärnor. I närför orten Aubervilliers till 20 maj.

Sista chansen

Ta en tur i världens mesta Pariserhjul: la Grande Roue, ett glittrande, 60 meter högt hjul framför Louvren och Tuileriesparken (vid place Concorde). En tur (85 kr) är ett alternativ till Eiffel tornet. 20 januari går sista turen för säsongen. Sen får man vänta till nästa jul.

Just nu...

...är ostronen som mest fasta i köttet, salta och ljuv- liga. Säljs på otaliga brasserier i Paris. Klassikern är brasserie la Coupole (102, boulevard du Montparnasse) eller också på mindre skaldjursrestauranger som Pleine Mer (22 rue de Chabrol, 10e arr).

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert: