”Jag älskar mitt Umeå”

1 av 3
RESA

Hanna Ljungberg har bott i sin älskade stad Umeå hela sitt liv.

– Ja, men någon gång kommer jag nog att flytta härifrån, mest för att testa något nytt. Men jag kommer alldeles säkert att komma tillbaka.

Naturen, med vidderna och det vackra kustlandskapet, är det som gör att hon trivs så bra där hon är.

– Jag älskar Umeå, men det är klart att man blir lite hemmablind. Jag utforskar inte staden som jag borde och gör inte allt man kan göra. Men strandpromenaden i Umeå är ett perfekt stråk för långa promenader.

Då vandrar man vid Umeälven som går genom stan och som förgrenar sig och skapar Vindelälven längre in i landet.

Se en älg

I Bjurholm kan du klappa en livs levande älg. Här ligger Älgens hus med både älgfarm, en utställning och restaurang där man kan äta vilt och smaka på gårdens egen älgost. I området finns också hällristningar och möjlighet att flugfiska och köra fyrhjuling. Öppet tisdag–söndag. Inträde med guide: 45 kr/barn, 90 kr/vuxen.

www.algenshus.se

Forsränn

Kasta dig utför Handskforsen och Råstrandsforsen. Stanna sen för kokkaffe och värme vid brasan – för att sedan fortsätta utför Bansarforsen. Längs Vindelälven finns gott om äventyr, bland annat forsränning av olika svårighetsgrad. Wilderness Adventure är en av arrangörerna, och ordnar långa och korta turer. Pris: 995 kr/person för ”Nioforsarturen” (halvdag).

www.forsranning.com

Ät som förr

Nybyggargården Rismyrliden byggdes 1825, men här pågår verksamhet än i dag. Varje sommar håller man öppet och ordnar olika aktiviteter: musikkvällar, guidning, kaffeservering, utställningar och möljighet för barnen att smida och snickra. Varje torsdagkväll bjuds det på kornmjölsgröt, precis som förr i tiden. Öppet dagligen.

www.skelleftea.org/forening/rismyrli

Och så finns även: Gruvan i Boliden och museerna vid Gammlia i Umeå.

KALENDARIET:

musikfestival i Pengsjö (24/6) STADSFEST i Skellefteå (28/6–2/7) BURTRÄSKSVÄNGEN i Burträsk (5–9/7) TRÄSTOCKSFESTIVALEN, musikfest på Nordanå, Skellefteå (20–22/7) Mat- och hantverksmarknad i Norrbyskär (5/8) Nationalälvens dag i Vindeln (19/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM