"Hemligheten är vitlök"

RESA

Thaikockens läckraste recept på två rätter

Att laga thaimat är en konst - men en som går att lära sig.

Följ med när kocken Guy Skogberg, 25, lagar två av Thailands vanligaste rätter.

Foto: Guy Skogberg kan inte bara laga mat - han lägger upp den fint också. Till vänster pad grapaow moo, till höger pad thai.

-Min svenska styvpappa har blivit rätt bra på att laga thaimat nu. Han har hållit på i 17 år. Men mamma lagar fortfarande godare, säger Guy Skogberg med ett skratt.

Han är född i Bangkok i Thailand och flyttade till Sverige som åttaåring. I dag jobbar han som kock på thairestaurangen Sabai-Soong i Stockholm.

Vi står i köket och han häller i olja i wokpannorna.

-Hemligheten med god thaimat är olja och vitlök. Det är grunden.

Gaslågorna slickar de runda pannorna på spisen. Det luktar Thailand här inne av alla såser, grönsaker och kryddor: koriander, het basilika, citrongräs, chili"

I Thailand är maten ofta stark och det är framför allt chilin som stinger.

När Guy lagar Pad grapaow moo, en wok med fläskkött, lägger han i chilin direkt tillsammans med vitlöken.

-Det här kan vara svårt att göra hemma, säger han. Chili och värme går inte bra ihop. Det sticker i ögonen och man hostar.

Vill man ha rätterna mindre starka, väntar man med chilin.

-Jag har en liten son på ett år, så när jag lagar mat hemma lägger jag i chilin på slutet och då blir det inte alls så starkt.

Känslan av Thailand är stark när jag sitter i den thaiinredda restaurangen. Maten är ju en stor del av resupplevelsen - och den är inte längre bort än det egna köket.

Varsågod, här är Thailands två vanligaste rätter.

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM