Krafttag ska förhindra busliv på populära semesterorter

Buset och fylleriet på flera europeiska resmål har gått överstyr.
Buset och fylleriet på flera europeiska resmål har gått överstyr.

Turistmål i södra Europa har tröttnat på berusade och odrägliga gäster.
Nu går flera semesterorter till motattack.
Turistorter som inför restriktioner och dryga böter för att stävja buslivet.
Det sker på flera av de mest populära svenska resmålen.

På flera av Europas mest klassiska resmål spårar turismen under stundom ur. Nu ska det bli bättre turistordning, vilket inte minst svenska resenärer lär bli varse.

Berusade turister

Mallorcas partyort Magaluf införde nyligen 64 bestämmelser för att stävja partyturismen. En fördubblad polisstyrka övervakar regelverket där överträdelser i värsta fall innebär 30 000 kronor i böter. Hittills i år har 73 turister, företrädesvis britter, blivit avhysta.

Kroatiska ön Hvar, mycket populärt resmål bland svenskar, införde häromveckan kraftiga böter (4 500–6 500 kronor) för berusade och lättklädda turister.

Flyg utan alkohol

I samband med flygresor till och ifrån ö-gruppen Balearerna – med klassiska svenska resmål som Ibiza, Menorca och Mallorca – är ett alkoholförbud under utredning.

– Vi har bett regeringen och EU-kommissionen att få införa förbud för alkoholdrycker på flyg och på flygplatser, säger Pilar Carbonell med ansvar för turismen på Balearerna.

Satsar inte en euro

Amsterdam, hett svenskt resmål, har tröttnat. Chefen för Amsterdams marknadsföring, Frans van der Avert, är less på turister enligt, The Independent.

– Vi spenderar inga pengar på att marknadsföra Amsterdam längre. Vill inte ha hit fler människor. Vill höja kvalitén på besökarna och få folk som är intresserade av vår stad. Inte de som vill ha den som bakgrundsmiljö för sitt festande.

Svensexor retar

Barcelona och Rom är andra semesterdestinationer som stramat till alkoholbestämmelser och ordningsregler. I Barcelona har bland annat vilda sällskap som firat svensexor och möhippor kring paradgatan La Rambla retat lokalbefolkningen. Så nästa år ska La Rambla byggas om.

Ada Colau, borgmästare, skräder inte orden.

– Vi vill inte att staden ska bli en billig souvenirbutik.

Sedan Colau tillträdde, 2015, har alla tillstånd för nya hotell och uthyrningslägenheter frusits. Myndigheter har jagat kort-tids-uthyrare och utfärdat böter på 300 000 kronor till Airbnb. Turistskatt och begränsat antal turister är på förslag.

Ön Hvar i Kroatien har infört dryga böter för berusade och lättklädda turister.
Ön Hvar i Kroatien har infört dryga böter för berusade och lättklädda turister.

Dubrovnik översvämmat

Många semesterorter upplever miljöproblem när horder av turister – inte tvunget berusade – väller in och förändrar kultur och stadsbild. Inte minst från alla kryssningsfartyg. En sådan ort är Dubrovnik i Kroatien.

Staden, en av de mest eftertraktade svenska resmålen i sommar, fruktar nu speciellt augusti. Då kan Gamla stan (världsarv) översvämmas av 10 000 dagsgäster från kryssningsfartygen. Restriktioner är föreslagna.

Venedig, som besöks av drygt 20 miljoner invånare varje år, lider av samma problem. Staden genomförde tidigare i år flera åtgärder för en mer hållbar modell för framtidens turism. Här har böter för picknick och lättkläddhet införts.

”En fråga om överlevnad”

Santorini i Grekland begränsade i fjol antalet besökare med kryssningsskepp i hamnen i Fira. Öns populära huvudstad översvämmades under högsäsong dagligen av 10 000 dagsbesökare från skepp. Ny gräns 8 000.

De fem bergsbyarna, Cinque Terre, på den italienska kusten också tagit till kraftåtgärder för att begränsa turismen. I fjol infördes ett biljettsystem och gränsen sattes till en och en halv miljon besökare. Siffran kan låta hög med sommaren 2015 sökte sig två och en halv miljoner turister sig hit.

– Det är en fråga om överlevnad, säger Vittorio Alessandro styrelseordförande för parkförvaltningen i Cinque Terre, enligt The Guardian.

Publisert:

LÄS VIDARE