Ladda ner guiden till Jerusalem

Många turister ryggar tillbaka när man nämner Jerusalem och Mellanöstern och alltför få vågar sig hit. De skulle bara veta vad de går miste om.

Gamla stan är alldeles proppfull av sevärdheter och religiösa monument. Staden är helig för både judar, muslimer och kristna och blandningen av olika folk och religioner ger Jerusalem en unik karaktär. Hör böneutropen från någon av minareterna, gå ner till Klagomuren en fredag i skymningen och ta in alla bedjande som sakta vaggar fram och tillbaka eller få en skymt av en grekisk-ortodox präst i lång svart rock som hastigt skyndar förbi i en av de trånga gränderna.

Den muslimska marknaden vid Damaskusporten i östra Jerusalem är ett härligt kaos av lukter, färger och folk. Att därifrån ta sig till den västra delen av staden är som att förflytta sig till en annan planet. Moderna restauranger och barer ligger i rad och nattlivet är förvånansvärt livligt med mycket folk ute alla dagar i veckan.

Och som om inte det vore nog finns det massor att se på bara någon timmes avstånd från Jerusalem.

Tveka inte, våga uppleva en av jordens mest omtalade städer!

Så skriver Lotta Zachrisson, Aftonbladets frilansare som själv bott i stan under en tid. Även om du inte hade tänkt åka till Jerusalem kommer denna guide att inspirera - och kanske få dig att planera en resa till den heliga staden inom kort.

Reseguiden täcker in områden som:

Guiden innehåller dessutom tre kartor och många foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan! Om du är Plus-medlem (pris 19 kr/månad) laddar du hem guiden utan extra kostnad.

Jerusalemguiden består av 24 A5-sidor och publicerades den 25 september 2007.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN