10 läskiga platser att besöka – om du törs

Övergivna spökstäder, Draculas slott, häxor – 10 rysliga ställen att besöka.

Av: 

Nina Kindbro

Halloween

Mordiska häxor, spökhundar eller ångestfyllda dödsskrin. Här är 10 ruggiga resmål både i Sverige och runt om i Europa.

Nu mörknar kvällarna och det är som upplagt för spökhistorier eller varför inte besöka någon riktigt skrämmande plats med rysgaranti. På Engsö slott sägs spökunden Cottilio tassa runt, i Tjeckien finns ett kapell inrett med benknotor och efter Tjernobylolyckan förvandlades staden Pripyat till en övergiven spökstad. Så ta någon i handen och bege dig ut bland häxor, hemsökta slott och gastar – om du törs.

Katakomberna under Paris kan skrämma de flesta.

Katakomberna i Paris

Under Paris finns ett nätverk av underjordiska tunnlar och rum, Paris katakomber. Under romartiden bröts det kalksten här och då skapades tunnelsystemet. Här finns altare som använts vid religiösa ritualer med offergåvor. 1786 började en liten del användas som gravplats och det är de som är de egentliga katakomberna. Här staplades omkring 6 miljoner skelett fram till slutet av 1800-talet.

På Engsö slott vimlar det av spöken.

Engsö slott, Västerås

På Engsö slott sägs flera ­spöken figurera och en amerikansk forskare, Andrew Nichols, mätte här upp de starkaste elektromagnetiska strålningarna av alla slott i hela Europa.

Husfrun Brita Bååt är en av slottets mer kända spöken. Hon har synts till både i kungarummet och i den stora balsalen. Och i parken utanför har en konturlös figur i långrock setts irra omkring. Det sägs att det är den puckelryggige Anders Luxemburg som var en av de sista som såg Karl XII innan han sköts till döds.

Även hundar kan tydligen vara spöken. Lyssnar du noga kan du kanske höra Eva Sophie von Fersens hund Cottilios klor raspa mot golvet i matsalen.

Häxkrafter och djävulsdyrkan sägs omgärda Pendle hill.

Pendle hill, Lancashire, England

Än i dag undviker ortsborna runt Pendle hill att prata om de förmodade häxorna som bodde här på 1700-talet. De tolv häxorna anklagades för att ha mördat tio personer. Under häxprocessen dog en av häxorna, tio ansågs skyldiga och avrättades genom hängning och endast en kom undan med livet i behåll eftersom hon ansågs oskyldig. Än i dag anses kullen vara förknippad med häxkonster men också djälvulsdyrkan.

På 1660-talet bodde en familj här som ansågs ha slutit ett föbund med djävulen själv. Människor runt omkring dog av mystiska sjukdomar, mjölken surnade och korna dog. En lokal domare, Roger Norwell, hade modet att arrestera två av familjemedlemmarna. De togs till Lancaster för rättegång och två dagar senare greps resten av "häxorna" och togs till Lancaster för rättegång.

Än i dag sägs ”häxorna” spöka i byarna runt Pendle hill. Människor rapporterar om att de fått känslan att någon försökt strypa dem eller skada dem. Ruskigt värre.

Legenden om Dracula lever på slottet Corvin.

Slottet Corvin, Transsylvanien, Rumänien

Som ett sagoslott höjer sig slottet Corvin över landskapet i Transsylvanien i norra Rumänien, men bakom den kalla stenfasaden ryms allt annat än en sagovärld. Det här sägs vara Draculas slott på riktigt. Enligt sägen bodde på 1400-talet Vlad III Dracula här, fursten av Valakiet. Han gjorde sig känd genom att spetsa sina fiender på pålar. Enligt folksägen hamnade han i slottets fängelsehåla där han blev galen. Här finns också en tortyrkammare med vaxfigurer för att visa hur redskapen fungerade.

Slottet har förekommit i flera tv-program om det paranormala och var även en av inspelningsplatserna till skräckfilmen ”The Nun” (2018).

På Culloden moor sägs svärden höras klinga i april varje år.

Culloden moor, Skottland

16 april 1746 utplånade engelsmännen de skotska klanerna i slaget vid Culloden moor i Skottland. Det ryktas om att varje år, den 16 april, återvänder de dödade soldaternas själar och man kan höra vinandet och klingandet av svärd och män som skriker i dödsångest. Det sägs också att fåglarna aldrig sjunger på platsen för slaget.

I prästgården i Borgvatten har rödgråtna kvinnor synts till.

Borgvattnets prästgård, Östersund

På 1940-talet slog den dåvarande prästen larm om att han upplevt kusliga saker i prästgården i Borgvattnet. Därefter har ingen bott permanent i huset.

Här ryktas det om flera märkliga händelser. Knackningar i väggarna, fotsteg och konstiga ljud. En gråklädd dam har setts gå runt i huset på nätterna. I ”gråterskornas rum” har tre rödgråtna kvinnor visat sig. Gungstolen har börjat gunga av sig själv med sådan kraft att den som vågat sätta sig i den har kastats ur.

Den övergivna, spöklika staden Craco sätter fantasin i rörelse.

Craco, Italien

Den medeltida staden Craco i södra Italien förvandlades till en spökstad efter att upprepade jordbävningar med efterföljande jordskred hade drabbat den. 1963 flyttades hela befolkningen till en annan by. Sedan dess har Craco stått övergiven, men tack vare den unika miljön har flera filmer spelats in här, bland annat ”The passion of Christ” med Mel Gibson.

Kapellet i Sedlec är dekorerat och inrett med skelettdelar.

Sedlec ossuary, Tjeckien

Sedlec-ossuariet eller skelettkyrkan i Sedlec är ett katolskt kapell på kyrkogården till Allahelgonagravkyrkan i Sedlec, öster om Prag. Kapellet är känt för de konstfullt arrangerade skelettbenen som finns i dess källare. Benen har använts både till dekoration och inredning.

I Litauen finns en kulle täckt med kors.

Korsens kulle

Litauens Kryžių Kalnas, eller Korsens kulle, är ett mysterium. Strax utanför Šiauliai, har under 200 år tusentals metall- och träkors placerat här. Trots många försök att förstöra det, finns den ovanliga pilgrimsfärdsplatsen kvar.

Fabler och legender berättar att den ryska regimen under 1800-talet förbjöd de efterlevande att begrava sina döda enligt sina religiösa traditioner och som revolt mot detta sattes dessa kors upp.

Andra tror att korsen placerades där i slutet av 1800-talet, efter en uppenbarelse av jungfru Maria.

Inte en plats man skulle vilja tillbringa natten på i alla fall.

Spökstaden Pripyat.

Pripyat, Ukraina

Det dröjde några dagar innan Pripyat evakuerades efter Tjernobylolyckan 1986. Som en spökstad står den kvar och långsamt tas den över av naturen igen. Knappt 200 personer av de 50 000 innevånarna på 1980-talet valde att stanna kvar.

En fascinerande och, på flera plan, skräckinjagande plats som är säker endast för kortare besök.

Historiska slottet Edinburgh sägs inhysa en mängd gastar och spöken.

Edinburgh castle

Edinburgh Castle ligger ovanpå Castle Rock, en slocknad vulkan och har varit en fästning i över 2000 år. Inte konstigt om det spökar här. Här ska finnas en pojke, utan huvud, som trummar, en osynlig pipsäcksblåsare och en spökhund

2001 gjordes en av de största paranormala utredningarna i historien på slottet. Ett team med nio forskare och över 200 personer utforskade under tio dygn slottets glömda kamrar och hemliga passager för att hitta tecken på spöklika händelser. Allmänheten fick inte veta vilka delar av slottet som ryktades om att vara hemsökt och vilka som inte var det. 51 procent av deltagarna i de hemsökta områden rapporterade om paranormala upplevelser, medan endast 35 procent gjorde det i de icke-hemsökta områdena. Skuggfigurer, plötsliga temperaturfall och känslan av att något slår på dina kläder var de vanligaste upplevelserna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ordnar de fyndresan själva

ÄMNEN I ARTIKELN

Halloween

Övernaturligt

Europa

Paris

Dracula

Italien

Skottland

MER OM RESA

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

På vandring i Skottland: Whiskey, älvor och tweed

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Glädjebeskedet: Svenskar är bäst på engelska – igen

Bästa halloweenfirandet i svenska nöjesparker

Så ordnar de fyndresan själva

Populär italiensk flygplats stänger – mitt i högsäsongen

57 härliga svenska barntips på höstlövet

Norrsken – här är bästa platserna

Lutande tornet i Pisa – snart bara tornet i Pisa?

Weekend i Edinburgh i Outlanders fotspår

Populära turistbyn Polignano a Mare tar betalt av turister

Allt fler vill tågluffa genom Europa

Skottland vill införa turistskatt

Det här klagade svenskarna på i sommar

”Italienska grottstaden” är kulturhuvudstad 2019

Fem pittoreska byar att besöka i Italien

22 sköna barhäng i Melbourne – guide

Italienska staden ger dig 90 000 kronor – om du flyttar hit

Londonresan är bäst i världen

Kliv in i konstverken i Paris

Vackraste tågresorna i Europa

Så bokar du tågresor och tågcharter

Här är stadens nya regler – för att kontrollera turisterna