Trend möter tradition i Tallinn

Av: 

Charlotte Holmen

Resa | Estland

”Svenskar får mycket för pengarna här”

Bartender Kaur Kaljuma blandar till en jordgubbsdaiquiri på trendiga Stereo Lounge.
Bartender Kaur Kaljuma blandar till en jordgubbsdaiquiri på trendiga Stereo Lounge.

Chica spahotell och moderna restauranger – men inte utan den traditionella touchen.

Följ med på trendspaning i Tallinn.

Baltikum. Jag smakar på ordet medan jag tuggar i mig en sockerrostad mandel. Varför all denna medeltidskänsla? Vi befinner oss i Vanalinn, Tallinns gamla stan, och jag känner en viss skepsis. Jag ska spana efter trender – men medeltid rimmar varken med hipp eller ball.

– Medeltidsgrejen är mest till för turister, berättar Henrik Göthlin från Estlands turistbyrå.

Han är egentligen på besök för att närvara vid invigningen av ett nytt hotell men har erbjudit sig att agera guide.

”Världens skaparenergi”

Gamla stan i Tallinn ramas in av vackra stadsmurar.

Vårt första stopp är Rådhustorget – Tallinns populäraste torg med soliga uteserveringar. Här ligger den moderna estländska restaurangen Kaerajaan. Dags för en intressant trendlunch!

– När Estland var ockuperat fick de inte göra någonting så nu har de världens energi att skapa. De reser iväg och kommer hem med nya influenser, säger Henrik.

På menyn blandas det traditionella köket med moderna, för att inte säga lustiga, ingredienser. Vi testar en champinjonpaj med jordgubbs- och chilisylt och en baltisk öringlasagne med pesto. Spännande och trendigt för under 100 kronor rätten. Check.

Chokladpralinerna på Chocolaterie är värda hela resan.

Efterrätten tar vi på Henriks favoritställe Chocolaterie. Ett kafé där kitsch, plysch, paljetter och chocklila detaljer tävlar om vår uppmärksamhet.

Hade detta varit på Södermalm i Stockholm hade det med enkelhet varit innestället i området. Och vilka praliner!

– Hur var din? frågar fotograf Hanna Modigh.

– Mmm, förklarar jag.

Vi fortsätter till Meriton Conference & Spa Hotel, Tallinns fjärde spahotell – ett chict hotell.

– Det är nära till Tallinn för svenskar och man får mycket för pengarna, säger Vitali Makejev, marknadsansvarig på hotellet.

Skön behandling

Sant. Vi testar en skön ansiktsbehandling för 450 kronor. Det enda minuset är att hudterapeuten inte är helt hundra på engelska.

Nu är vi redo att ta oss an Tallinns nattliv. Vi smiter ner på Stereo Lounge, en bar som känns extremt chic. Allt är kritvitt utom en vägg täckt av blinkande plasmaskärmar. Elektronisk loungemusik strömmar ur högtalarna.

– Här bredvid ligger Club Privé där allt coolt folk hänger. De brukar komma hit för en fördrink, berättar bartendern Kaur Kaljuma.

Då så. Jag ser uppdraget ”trendspaning” som avklarat.

Åka hit

Paket, prisexempel: Flyg och två hotellnätter från cirka 2200 kr per person med Airtours en helg i september.

På egen hand, flyg: Ryanair flyger Stockholm–Tallinn, prisexempel 9/9-11/9 824 kr. Finnair flyger Göteborg–Tallinn, prisexempel 9/9–11/9 2285 kr.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Färja: Tallink har dagliga avgångar i varje riktning, båten avgår på kvällen och kommer fram morgonen därpå. Prisexempel: Del i B4-hytt t/r kostar 179 kr till sista september.

Bo

Budget: Old House Hostel är ett billigt vandrarhem i city. Trådlöst internet finns i huset. Pris i sovsal från cirka 120 kr natten.

Mellan: Trestjärniga Meriton Old Town Hotel är det billigare alternativet till nybyggda Meriton Conference & Spa Hotel. Du får något sämre rum men har tillgång till spat i det andra hotellet. Pris från cirka 420 kr natten.

Lyx: Femstjärnigt och populärt. Three Sisters Hotel är ett designhotell med 23 rum som håller hög klass. Det ligger precis innanför stadsmuren. Här har Japans kejsare och drottning Elizabeth övernattat. Pris från cirka 1300 kr natten.

Sök hotell i Destinations bokningstjänst

Kolla in specialsidan om Estland
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Estland