Piloter på Ryanair varnar för säkerheten

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det värsta kan hända”

Foto: Ryanairs piloter varnar att deras allt tuffare arbetsvillkor kan leda till incidenter.

Ryanairs piloter varnar att deras tuffa arbetsvillkor kan vara en fara för flygsäkerheten.

Det uppger SVT:s Rapport.             

En av de två anonyma Ryanair-piloterna Rapport talat med säger att företaget ibland ställer orimliga krav som inte ser till säkerheten i första hand och det kan leda till incidenter och även olyckor.

Han säger att piloterna pressas mer och mer och att det ökar riskerna.

Pressade på jobbet

Personer med insyn i Ryanairs verksamhet, som Rapport varit i kontakt med uppger att piloterna är allt mer pressade av sina arbetsvillkor, där det gäller att leverera enligt avtal, vara flexibel och beredd på förflyttningar och förändringar, att själv stå för vissa kringkostnader och att inte bryta mot någon av alla paragrafer, för då blir det kontraktsbrott.

Pilot: ”Det värsta kan hända”

Den andre piloten säger till Rapport att passageraren med största sannolikhet kommer fram välbehållen, men det är en nedåtgående spiral:

– Om jag skulle genomgå en operation då vill jag ju veta att kirurgen är utvilad, mår bra, inte är rädd för att ringa in sig sjuk – vi vill att de som flyger med Ryanair vet att de som sitter längst där fram inte alltid uppfyller de kraven. Det värsta kan hända.

Ryanair: ”Falska anklagelser”

Det irlänska Ryanair kommunikationschef Stephen McNamara säger i en skriftlig kommentar till Rapport att anklagelserna är falska. Han medger att företaget ifrågasätter sjukskrivningar, men menar att att de flesta företag gör samma sak.

Det svenska pilotfacket har inget kollektivavtal med varken Ryanair eller det brittiska förmedlingsföretag som piloterna är anställda av.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN