Bästa och roligaste resmålen för barnbarnen

Av: 

Anna Flemmert

Knyt an till ögonstenarna. Upplevelser har en tid varit mer populärt än prylar och nu gäller det även relationen mellan mor och farföräldrar och barnbarn. Förr sparande man pengar till dem, nu vill man ha kul tillsammans, säger reseexperten Lena Pålsson.
Knyt an till ögonstenarna. Upplevelser har en tid varit mer populärt än prylar och nu gäller det även relationen mellan mor och farföräldrar och barnbarn. Förr sparande man pengar till dem, nu vill man ha kul tillsammans, säger reseexperten Lena Pålsson.

Resa | Resa med barn

Barnbarnsresor har blivit en succé och i år finns det mängder av roliga alternativ.
– Förr sparade man pengar till sina barnbarn, nu vill man ha kul med dem, säger reseexperten Lena Pålsson.

England, Frankrike, Italien, USA. Dagens pensionärer sticker iväg på äventyr – och resväskan är inte det enda de tar med sig. Barnbarnen får också följa med.

Att låna kidsen på resan har blivit populärt och det är inte så konstigt. Mormor och morfar är piggare och orkar ta med sig de små – och har råd att göra det. Bor man långt ifrån varandra blir semestern dessutom den tid när man vill passa på att umgås.

– Den äldre generationen idag vill hellre uppleva saker med sina barnbarn än att ge dem ännu fler prylar. Förr sparade man pengar till dem, nu vill man ha kul, säger reseexperten Lena Pålsson på Go Slow Travel.

Flera organiserade resor

Tänk vad härligt. Att ta med ett eller flera barnbarn till London och åka röda dubbeldäckare och spana in vaxdockorna på Madame Tussauds. Eller flyga till Paris och ta hissen upp i Eiffeltornet.

– Före resan kan man förbereda barnet på att det kan vara lite annorlunda mot hemma. Att man äter på ett annat sätt, har andra pengar och att man ser annorlunda ut, säger Lena Pålsson. I vår och sommar finns det flera organiserade barnbarnsresor att välja mellan. Vanligtvis ingår flyg, hotell, aktiviteter och svensk guide. Mormor och morfar behöver inte arrangera något, utan kan ta en fika och se hur roligt ungarna har när de lär känna varandra. De behöver inte själva klättra upp i tornet – det gör reseledaren.

– Och det som är så kul med barn är att de så lätt kan umgås med varandra oavsett ålder. Jag har varit med när femåringar fått hänga med tolvåringar som solat sig i deras beundran och dessutom då känt sig vuxna och liksom tagit hand om de mindre, säger Lena Pålsson.

Fina minnen hägrar

– Problemet är att det inte är så lätt att få ledigt från skolan numera. Därför ligger resorna ofta vid helger och lov, vilket också innebär högre flyg- och hotellpriser. Det ska man vara medveten om.

Men belöningen för mormor och morfar är stor. En närmare relation. Gemensamma minnen. Man hjälps åt med ansvar och får sommarlovet att räcka längre när mamma och pappa börjar jobba igen.

Åker man hellre på egen hand är en kryssning ett klockrent val. In i hytten, packa upp väskan och så börjar semestern. Med tanke på att man har gratis tillgång till poolområden, aktiviteter och underhållning behöver man inte spendera ett öre extra.

– Det finns alltid kul saker att uppleva. Destinationen är inte det viktigaste – det är att man får vara tillsammans, säger Lena Pålsson.

Den perfekta barnbarnsresan - så gör du

Planera med - inte för dem

Fråga vart de vill åka och vad de vill se, men var inte rädd att komma med förslag. Bor ni nära en fotbollsarena? Boka in en match. Att involvera barnen tidigt bygger upp förväntningar. Läs gärna böcker och titta på filmer om resmålet.

Tänk på flygtiden

Att semestra med barnbarnen är både härligt och utmattande. Tre till fem dagar är en bra måttstock när det gäller längd. Tänk också på att destinationen bör vara inom lagom långt flygavstånd.

Kom ihåg att vila

Det kan vara skönt med några lugna timmar på eftermiddagen för att surfa på nätet eller bada i hotellpoolen. Dessutom får det gärna finnas tid för att titta in i en kul affär, äta en glass eller hälsa på en liten hund.

Skriftligt intyg

Åker ni utomlands är det bra att ha med ett skriftligt intyg från föräldrarna, där de ger sitt godkännande till resan. Brevet ska innehålla kontaktinformation, en kort översikt över de platser som ska besökas och namnteckningar. Det är också bra att dubbelkolla vilka försäkringar som gäller.

Öva nya ord

Ta tillfället i akt och lär barnet några vanliga ord på det nya språket. ”Hej” och ”tack” är en bra början.

Till London med barnbarnen. Upplev dubbeldäckare, fish & chips och Harry Potter.

Fira skolavslutningen med Big Ben

 • Ni åker röd dubbeldäckare, tittar på Big Ben, käkar fish & chips i papper och går på British Museum för att se riktiga egyptiska mumier. En av höjdpunkterna blir ett besök i Harry Potters studio för att spana in miljöerna från filmerna. Madame Tussaud, brännboll i Hyde Park och en kväll med fina musikalen Lejonkungen står också på schemat.
 • När: 11–14 juni eller 6–9 augusti.
 • Pris: 14995 kronor för vuxna, 9995 kronor för barn i extrasäng, inklusive flyg, hotell, mat, utflykter, entréer, aktiviteter, transporter och svensk reseledare.
 • Arrangör: Resebyrån Relasian i samarbete med M Magasin.
 • Mer info: relasian.com

London med barn: Ladda ner Aftonbladets reseguide med 155 tips Smarta, roliga och udda tips för barnens drömresa

Åk på kryssning till Tallin.

Spahäng och billig shopping i Tallin

 • Svårt att hitta på bra saker med barnbarnen utan att göra av med halva månadsinkomsten? Ta med stora tjejen eller killen på en kryssning till Tallinn, och njut av billig shopping, god mat och spahäng. Här finns flera prisvärda hotell. Nyrenoverade Pirita Top Spa har pooler, bastur och massage från 100 kronor.
 • När: Färjor avgår dagligen från Stockholm. En natt på havet så är du framme.
 • Pris: Kryssa under påsklovet från 530 kronor per hytt t/r (1–4 personer). Dagspass på Pirita Top Spa kostar cirka 200 kronor.
 • Arrangör: Tallink.
 • Mer info: tallinksilja.se
Ta med barnbarnen upp i Eiffeltornet och spana ut över Paris.

Weekend i Paris

 • Frankrikes huvudstad – fast i Råttatouilles, Quasimodos och Linnea och målarens fotspår. Ta med barnbarnen till Claude Monets trädgård, åk upp i Eiffeltornet och spana in operan som är målet för Felicia och Victor när de flyr från barnhemmet i nya barnfilmen ”Ballerinan och uppfinnaren”. Självklart görs stopp för att äta croissanter, macarons och baguetter.
 • När: 5–7 april 2018.
 • Pris: 9 700 kronor för vuxna, 7500 kronor för barn 5–12 år, inklusive flyg, hotell, helpension, transporter, inträden och svensk reseledare.
 • Arrangör: Go Slow Travel.
 • Mer info: goslowtravel.se


Maxa Parisresan med Aftonbladets reseguide 140 sköna tips – från brasserier till sevärdheter

På besök i Legoland – Danmarks populäraste nöjespark.

Billund – Legoland och lejonsafari

 • Danmarks populäraste nöjespark Legoland är lika mycket ett tivoli som ett byggklossland och har 50 attraktioner och shower för barn från två till tolv år. Runt knuten finns tropiska vattenlandet Lalandia, Nordsjöns kilometerlånga sandstränder och Givskud Zoo, där du åker på lejonsafari i egen bil.
 • När: Öppet året runt. Satsa på majjuni för en billig helg utan för långa köer.
 • Pris: Hotel Legoland har roliga temarum för två vuxna och två barn för 1865 kronor per natt under sportlovet, inklusive frukost och inträde till nöjesparken. Bor du hellre på Lalandia måste du boka två nätter, priset är 3911 kronor.
 • Arrangör: Åk på egen hand. Körtiden från Malmö är 3–3,5 timmar.
 • Mer info: legoland.dk, lalandia.dk
Gör italiensk pasta och glass i Bologna.

Bologna – Torn, pizza och gelato

 • Att göra egen glass på italienskt vis inne på gelatomuseet i Carpigiani är lika roligt för stora som små. På barnbarnsresan till Italiens hetaste matregion, Bologna, får man också lära sig att skapa egen pasta, gå på pizzaprovning och klättra uppför vackra medeltidstorn.
 • När: 10–12 maj 2018.
 • Pris: 9700 kronor för vuxna, 7500 kronor för barn 5–12 år, inklusive flyg, hotell, helpension, matlagningsklasser, choklad- och glassprovning, transporter, inträden och svensk reseledare.
 • Arrangör: Go Slow Travel.
 • Mer info: goslowtravel.se
Testa en film och TV-utflykt i New York.

New York i filmens fotspår

 • En specialgjord film- och TV-utflykt, där ni åker upp i skyskrapor, käkar burgare och testar gula taxbilar. Självklart besöks kända platser som Times Square, Frihetsgudinnan och Naturhistoriska museet med sina häftiga dinosaurier. En kväll går ni på Broadway och tittar på musikal.
 • När: 26 februari–3 mars.
 • Pris: 23595 kronor för vuxna, 21195 för barn upp till 15 år, inklusive flyg, hotell, mat, utflykter, entréer, transport och svensk reseledare.
 • Arrangör: Resebyrån Relasian i samarbete med M Magasin.

Till New York med barn: Ladda ner Aftonbladets resguide med 131 tips till en underbar storstadsresa

Publisert:

LÄS VIDARE

Här hittar du bästa resklippen på Black friday

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Resa med barn

Weekendresor

Resa | Paris

Resa | New York

Resa | London

Resa | Tallin

Resa | Billund

MER OM RESA

Spa i Baltikum – billigt, nära och lyxigt

Här hittar du bästa resklippen på Black friday

16 billiga spadrömmar i Baltikum

57 härliga svenska barntips på höstlövet

Så maximerar du resekassan som singelförälder

Liseberg och Läckö slott väntar

13 roliga saker att göra med barn i London

Gröna Lund eller Liseberg – vi utser Sveriges nöjesparkskung

Åre: 34 budgettips som räddar skidäventyret

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Furuvik vs. Parken Zoo – vilken nöjespark är bäst?

Guide till 12 svenska skidbackar

GUIDE: Maxa din weekend i Köpenhamn

Här har turismen mött bakslag i Europa

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Dubai med familjen – häng med på tennisäventyr

SJ och MTR Express i duell: här är Sveriges bästa tågresa

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt