2010 – året då hajarna anföll

RESA

Flest människor blir attackerade i USA

Foto: En av hajarna som dödades efter attackerna i Egypten i fjol.

Antalet hajattacker var 2010 fler än på tio år.

79 människor anfölls – och sex fick sätta livet till.

Foto: Så här såg en surfingbräda i Kalifornien ut efter en hajattack.

Ett universitet i Florida sammanställer årligen en lista över attackerna, och det som sticker ut i statistiken är de många attacker på kort tid som skedde i egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh. Där inträffade fem attacker på lika många dagar, varav en hade dödlig utgång då en tysk kvinna avled i sviter efter hajattacken.

Enligt nyhetsbyrån AFP har man i rapporten kommit fram till att 79 attacker inträffade under 2010, vilket är 25 procent fler än året innan. Totalt skedde sex dödliga attacker förra året.

USA toppar statistiken med 36 incidenter. Därefter följer Australien med 14, Sydafrika med 8 och Vietnam och Egypten med 6 attacker vardera.

Havet en främmande miljö

Rapporten säger att det inte är säkert att det ökande antalet attacker betyder att det är större risk att drabbas. Snarare är det så att allt fler människor har tid och råd att åka på semester och bada, och därför ökar sannolikheten för möten mellan haj och människa.

– Faktum är att när man badar i havet så ger man sig ut i vildmarken. Du besöker en främmande miljö, och det är inte en situation där man är garanterad att allt går väl, säger forskaren George Burgess som lett undersökningen.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!