Så blir du blåst av taxi – stad för stad

Av: 

Johan Söderlund

Resa

Stort test i 22 europeiska städer – Barcelona är bäst

Inte en enda av 22 europeiska städer fick toppbetyg i taxi-testet.
Inte en enda av 22 europeiska städer fick toppbetyg i taxi-testet.

Dyra omvägar, aggressiv körning och överträdelse av hastighetsbegränsningar.

Det är bara några av alla fel som europeiska taxichaufförer gör sig skyldiga till.

Risken att du blir blåst av taxichauffören under semestern är överhängande.

Det slår en testpatrull fast, utsänd av Eurotest och Forenede Danske Motorejere, FDM. Taxiresor i 22 städer har granskats och sammanlagt 220 testresor har genomförts.

– Testen visar att man som turist riskerar att bli utsatt för lite av varje. I några städer vägrade chaufförerna att ta med passagerarna med motiveringen att det var gångavstånd, eller de satte av passagerarna 500 meter från den önskade destinationen, säger Line Danvad, marknadschef på FDM Travel till rejseliv.dk.

Långa omvägar

Testet visar också att i hälften av städerna kan taxichaufförerna ofta inte inte prata engelska och många chaufförer kunde inte upplysa om turistattraktioner eller restauranger. Men värst av allt, flera taxichaufförer körde långa omvägar på kundens bekostnad.

Av de 22 testade städerna var det ingen som fick toppbetyg. Barcelona, Müncen och Köln klarade sig bra, men de spanska och italienska huvudstäderna levererade den sämsta servicen. Värst är det i Ljubljana, Sloveniens Huvudstad.

Ha koll innan du sätter dig i taxin

Totalt genomfördes 220 taxiturer. Under 82 av resorna körde chauffören en omväg, särskilt under korta turer på kvällen och natten.

– Vill man vara säker på att inte betala för mycket så föreslår vi att man tar minibuss (shuttlebus) till och från flygplatsen eller kollektiva transporter då man ska ta sig runt i stan, säger Line Danvad.

– Det är en bra idé att fråga om priset, och det är en bra idé att ha orienterat sig över sträckan innan man sätter sig i bilen. Har du mobil med GPS kan du även följa rutten på den, men då ska man naturligtvis vara uppmärksam på roamingavgiften. Det är också en bra idé att försäkra sig om att man kan kommunicera med taxichauffören. Det kan minska risken för att bli missförstådd eller blåst.

Några av de stora turiststäderna är tyvärr inte med i testet, bland annat Stockholm och Köpenhamn.

Publisert: